Vesti
Politika

EU: Pismo Trampa je podrška dijalogu

Pismo predsednika SAD Donalda Trampa upućeno predsedniku Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju Evropska unija vidi kao znak podrške i ohrabrenja dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je portparolka EU Maja Kocijančič.
EU: Pismo Trampa je podrška dijalogu
Maja Kocijančič (Foto arhiva Kim)

"Mi to pismo vidimo kao signal podrške i ohrabrenja SAD za dijalog koji se vodi pod okriljem EU", poručila je Kocijančič.

Dijalog Beograda i Prištine vode predsednici Vučić i Tači uz posredovanje Visoke predstavnice Federike Mogerini, a SAD su "važan partner" u tom procesu, istakla je Kocijančič.

Na pitanje novinara da li je inicijativa SAD, čiji su zvaničnici podržali promenu granica Kosova i Srbije, u suprotnosti sa stavom Saveta EU i da kao takva više šteti nego što pomaže dijalogu, Kocijančić je ponovila da EU ima "jasne parametre" kada je u pitanju moguće rešenje u dijalogu Beograda i Prištine.

"U toku je rad na pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. To bi dovelo do trajnog rešenja za otvorena pitanja koje mora da bude zasnovano na međunarodnom pravu, u skladu sa EU zakonima i prihvatljivo za sve zemlje članice", zaključila je Kocijančič.

U Evropskoj komisiji dodaju da je pitanje dijaloga Beograda i Prištine bila tema razgovora predsednika Žana Kloda Junkera sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Navodi se da je tom prilikom predsednik Evropske komisije ohrabrio nastavak dijaloga kao i dalje regionalne integracije Zapadnog Balkana.Ostale vesti

Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Mišel: Otvorena prilika za napredak ka EU, ali Beograd i Priština moraju da reše sporove

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da bi na samitu Evropske političke zajednice u Granadi moglo da dođe do neformalnih sastanaka lidera EU i Zapadnog Balkana o situaciji na Kosovu. U izjavi za RTS Mišel je naglasio da su u toku diplomatski napori kako bi se lideri u regionu uverili da su "dijalog i stabilnost ono na čemu treba da rade".

  • 04.10.2023
Ozdemir: Put napred da vodi ka poštovanju kosovske nezavisnosti
"Izuzetno je važno da put napred vodi ka miru, da vodi ka poštovanju granica, da vodi poštovanju kosovske nezavisnosti. I ako je ovo osnova, da je nezavisnost Kosova poštovana, o svemu može da se razgovara. Naravno da je neophodno da se razgovara o situaciji srpske manjine na severu, ali unutar granica Kosova", poručio je u Prištini nemački savezni ministar za hranu i poljoprivredu Džem Ozdemir.
  • 04.10.2023