Vesti
Politika

EU: Pismo Trampa je podrška dijalogu

Pismo predsednika SAD Donalda Trampa upućeno predsedniku Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju Evropska unija vidi kao znak podrške i ohrabrenja dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je portparolka EU Maja Kocijančič.
EU: Pismo Trampa je podrška dijalogu
Maja Kocijančič (Foto arhiva Kim)

"Mi to pismo vidimo kao signal podrške i ohrabrenja SAD za dijalog koji se vodi pod okriljem EU", poručila je Kocijančič.

Dijalog Beograda i Prištine vode predsednici Vučić i Tači uz posredovanje Visoke predstavnice Federike Mogerini, a SAD su "važan partner" u tom procesu, istakla je Kocijančič.

Na pitanje novinara da li je inicijativa SAD, čiji su zvaničnici podržali promenu granica Kosova i Srbije, u suprotnosti sa stavom Saveta EU i da kao takva više šteti nego što pomaže dijalogu, Kocijančić je ponovila da EU ima "jasne parametre" kada je u pitanju moguće rešenje u dijalogu Beograda i Prištine.

"U toku je rad na pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. To bi dovelo do trajnog rešenja za otvorena pitanja koje mora da bude zasnovano na međunarodnom pravu, u skladu sa EU zakonima i prihvatljivo za sve zemlje članice", zaključila je Kocijančič.

U Evropskoj komisiji dodaju da je pitanje dijaloga Beograda i Prištine bila tema razgovora predsednika Žana Kloda Junkera sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Navodi se da je tom prilikom predsednik Evropske komisije ohrabrio nastavak dijaloga kao i dalje regionalne integracije Zapadnog Balkana.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022