Vesti
Politika

EU osudila sukobe na severu: Preduzeti akcije kako bi se odmah deeskalirala situacija

Evropska unija najoštrije osuđuje sukobe kosovske policije i demonstranata na severu Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština, navodi u izjavi portparol EK Peter Stano.
EU osudila sukobe na severu: Preduzeti akcije kako bi se odmah deeskalirala situacija
Građani i policija ispred zgrade Opštine Zvečan (Foto Radio Mitrovica Sever)

„Snažno žalimo zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu – Euleks. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat“, rekao je Stano.

Kako je naveo u izjavi, svi moraju da preduzmu korake kako bi smanjili napetost situacije i odmah vratili smirenost.

„EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije, a očuvanje mira i bezbednost na terenu bi trebalo da bude prioritet. Kao što je EU konstantno navodila, nedavni izbori na severu Kosova ne nude dugoročno političko rešenje za uključene opštine. Takvo rešenje se može naći samo kroz istinski dijalog između svih ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba – uz pomoć EU“, rekao je Stano.Ostale vesti

Kurti objavio imena osoba za koje tvrdi da su organizatori nereda na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je u Skupštini Kosova imena nekih od ljudi za koje je rekao da su glavni organizatori nedavnih nereda na severu Kosova.
  • 02.06.2023
Gero pozvao na deeskalaciju situacije i izbegavanje nasilja

Ambasador Francuske na Kosovu Olivije Gero pozvao je vlasti u Prištini da smire tenzije na Kosovu i deaskaliraju situaciju.

  • 02.06.2023
Kurti posle razgovora sa zvaničnicima SAD pominje nove izbore na severu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je posle razgovora sa američkim zvaničnicima mogućnost novih izbora na severu Kosova što su predložile Francuska i Nemačka.
  • 02.06.2023
Danijel Frid: Kosovska vlada izazvala krizu, Vašington je besan
Trenutnu krizu su, čini se, izazvale greške kosovske vlade, ocenio je bivši diplomata i dugogodišnji zvaničnik Stejt departmenta Danijel Frid.
  • 02.06.2023
Peć u fokusu: Manastir Dečani zloupotrebio video navijača
Portal "Peja në Fokus" (Peć u fokusu) reagovao je nakon objavljivanja njihovog video snimka od strane bratstva manastira Visoki Dečani, istakavši da je ovaj manastir zloupotrebio njihov snimak i pogrešno izvestio javnost o protestu.
  • 02.06.2023
Kurti: Mene je izabrao narod, a ne ambasadori
Premijer Kosova Aljbin Kurti naveo je da veoma ceni američkog ambasadora Džefrija Hovenijera, ali da je njega izabrao narod, a ne ambasadori.
  • 01.06.2023