Vesti
Politika

EU osudila izjave Edija Rame

EU je reagovala na izjave Edija Rame, navodeći da su neprihvatljive provokacije pošto zemlje Zapadnog Balkana napreduju svaka svojim tempom u EU integraciji.
EU osudila izjave Edija Rame
(Foto europeansanctions.com)

To je prenela Maja Kocijančič, portparolka visokih zvaničnika Evropske komisije Federike Mogerini i Johanesa Hana, uz navode da napredak ka EU uključuje regionalnu saradnju, pomirenje i dobrosusedske odnose.

Ona je time dala zvaničnu ocenu EU današnjeg "upozorenja Evropskoj uniji" albanskog premijera Rame da će Albanija i Kosovo "biti prinuđeni da se ujedine" ako EU ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju i ukidanje viza Prištini.

"Pošto smo proverili šta je premijer Rama rekao u intervjuu, podvlačimo da Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, utvrđenu od EU na najvišoj ravni. Svi partneri u regionu su svojstveno sami potvrdili opredeljenje za taj cilj i rešenost da ispune nužna merila, uz puno poštovanje načela i standarda EU", navodi se u saopštenju.

EU je u osvrtu na izjavu albanskog premijera, kako je prenela Maja Kocijančič, "ukazala na to da oni (partneri u regionu) napreduju, svako svojim tempom, na tom putu i mi od njih očekujemo nužne napore za dalji napredak".

"Pomenuta opredeljenja takođe uključuju regionalnu saradnju, pomirenje i dobre susedske odnose; sve provokativne izjave su u tom okviru neprihvatljive", predočeno je u reagovanju EU na izjavu Rame.

Rama je u izjavi sa šefom diplomatije Kosova Hašimom Tačijem prištinskoj televiziji Klan Kosova, takođe rekao da se "dve zemlje zauzimaju za ujedinjenje kroz članstvo u Evropskoj uniji".

Tači je rekao da Ramine reči nisu pretnja Evropskoj uniji, već da je reč o realnosti koja se može ostvariti u budućnosti i koja može biti rezultat izolacije Kosova iz EU, a izneo je i tvrdnju da je Kosovo već ispunilo sve obaveze za ukidanje EU viza.

Srpski premijer Aleksandar Vučić poručio da se "Kosovo i Albanija, kako je Rama govorio, na klasičan način nikada neće ujediniti", naglasivši da albanski vođi "treba da prestanu sa daljim izazivanjem nestabilnosti u regionu".

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je predočio da izjave albanskog premijera Rame predstavljaju napad na mir i naglasio da to predstavlja pretnju koja spada u nadležnosti EU i UN i da zbog toga Srbija očekuje da se ključne međunarodne organizacije oglase i iznesu sud o takvim izjavama koje predstavljaju huškanje na nove podele.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023