Vesti
Politika

EU: Osim zastrašivanja u srpskim sredinama, izbori protekli mirno

Izuzev zastrašivanja birača u srpskim sredinama, vanredni parlamentarni izbori na Kosovu su protekli mirno, zaključili su predstavnici posmatračke misije EU i EP.

EU: Osim zastrašivanja u srpskim sredinama, izbori protekli mirno
Alojz Peterle i Igor Šoltes (Foto Kim)

Dva dana nakon okončanih izbora, predstavnici posmatračke misije EU, koja je na poziv kosovskih vlasti bila angažovana za nadgledanje izbornog procesa, predstavili su izveštaj na konferenciji u Prištini.

Šef posmatračke misije EU Alojz Peterle ukazao je kosovskim vlastima i CIK-u na neprezicne biračke spiskove sa velikim brojem umrlih lica, kao i onih koji su se davno iselili sa Kosova. Osim tih nepravilnosti, drugih većih nije bilo. Peterle je, međutim, posebno zabrinjavajućim ocenio zastašivanje birača u srpskim sredinama.

„U oblastima koje su većinski nastanjne kosovskim Srbima, izborni proces je bio ometen zastrašivanjima i slučajevima nasilja unutar srpske zajednice u odnosu na kandidate i birače, kao i zbog nedovolnog reagovanja tužilaca i policije. Ovo stvara pitanja u vezi sa kredibiletetom demokratskog procesa u ovim oblastima“, kazao je Peterle.

Šef parlamentarne delegacije i poslanik u Evropskom parlamentu Igor Šoltes je naglasio da je zastrašivanje i pritisak birača neprihvatljivo i ne sme se zanemarivati.

„Ovo su neprihvatljivi događaji u jednoj izbornoj kampanji i nadam se da će se sve mere preduzeti kako ne bismo videli da se to ponavlja na narednim izborima“, rekao je Šoltes.

Međutim, sam dan izbora je, prema rečima Šoltesovog kolege Peterlea bio miran, uključujići i sever Kosova gde su tokom izborne kampanje zabeleženi incidetni.

„Posmatrači su primetili veliku učestaslost porodičnog glasanja, kao i slučajeve zloupotrebe pri pomaganju glasačima. Bilo je povećano prisustvo posmatrača iz dva politička subjekta gde je prkršen zakon“, dodao je on.

Govoreći o samoj kampanji, Peterle je kazao da je osim u srpskim sredinama, atmosfera bila uglavnom mirna.

Poslanik u Evropskom parlamentu Igor Šoltes je kosovkim vlastima ukazao na propuste kada je u pitanju učešće žena u politikom životu, ali je ukazao i na druge potrebe.

„Želim posebno da naglasim potrebu efikasnog angažovanja u borbi protiv korupcije i jačanju samostalnog i nezavisnog sudstva“, kazao je Šolts, naglašavajući veoma bitnim uspostavljanje dobrih odnosa Kosova sa susedima.

Predstavnik EU posmatračke misije Alojz Peterle kazao je da će konačan izveštaj o vanradenim parlamentarnim izborima predstaviti za dva do tri meseca. Najavio je i da će Evrpska unija nadgledati i predstojeće lokalne izbore koji bi trebalo da se održe na jesen. Kosovskim vlastima je preporučio reformu izbornog sistema.Ostale vesti

Hoti otputovao u Brisel, sutra sastanak sa Vučićem
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u Brisel na prvi sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojim međunarodna zajednica nastoji da obnovi dijalog Beograda i Prištine.
  • 15.07.2020
Jakšić: Pregovori u Briselu neće doneti ništa dobro Srbima na Kosovu
Bivši odbornik u SO Severna Mitrovica i član GI SDP Oliver Ivanović, Marko Jakšić kaže da od nastavka dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak u Briselu ne očekuje ništa pozitivno i dobro za Srbe na Kosovu.
  • 14.07.2020
Završen drugi dan ispitivanja Tačija, nastavak u sredu
Posle šest sati okončan je drugi dan saslušavanja predsednika Kosova Hašima Tačija pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu.
  • 14.07.2020
Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020