Vesti
Politika

EU odlaže tekst sporazuma o viznoj liberalizaciji zbog situacije na severu

Države članice Evropske unije na današnjem sastanku neće odobriti tekst sporazuma o viznoj liberalizaciji za Kosovo zbog napete situacije na terenu, pošto je Češka, kao predsedavajuća EU, odlučila da tu tačku ne stavi na dnevni red, prenosi danas RTK.
EU odlaže tekst sporazuma o viznoj liberalizaciji zbog situacije na severu
Kosovski pasoš (Foto RSE)

Češko predsedništvo odlučilo je da tekst sporazuma o viznoj liberalizaciji ne podnese na današnjem sastanku ambasadora EU, uz obrazloženje da „zbog političkih dešavanja na severu Kosova, ne bi bilo idealno zadržati tu tačku na dnevnom redu“.

Ovo je prvi put da se proces vizne liberalizacije za Kosovo vezuje uz dijalog sa Srbijom.

Na današnjem sastanku planirano je da se usvoji tekst prema kojem liberalizacija stupa na snagu onog trenutka kada ETIAS sistem postane u potpunosti operativan ili najkasnije 1. januara 2024. godine.

Odlaganje stupanja na snagu izvršeno je na zahtev Španije, jedne od zemalja koja je prošle nedelje prekinula tihu proceduru.

Španija se ne zalaže za stupanje na snagu vizne liberalizacije u periodu njenog predsedavanja Unijom, mandat joj ističe 31. decembra 2023. godine.

Predsedavajuća EU odlučila je da se o viznoj liberalizaciji Kosovo raspravlja na narednom sastanku, 30. novembra.Ostale vesti

Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
  • 01.12.2022
Dačić: Formirati ZSO
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 01.12.2022
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
  • 01.12.2022
Suroi: Bez značajnih promena
Tvrdilo se da će vreme izlečiti sve i da će zaraćene zemlje uspostaviti dobre odnose i postati članice Evropske unije, ali je prošlo 20 godina, a može proći još 20, pa da se značajne promene ne dogode u regionu, niti u odnosima sa EU, izjavio je Veton Suroi na Okruglom stolu "Regionalna saradnja kao mirovni projekat".
  • 01.12.2022
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
  • 01.12.2022
Srpska lista se po drugi put oglasila danas povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, ali i Rade Trajković na mesto njegove savetnice.
  • 01.12.2022