Vesti
Politika

EU od Srba sa severa traži logo Kosova na protokolu

Predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova nisu uspeli da sa predstavnicima EU usaglase protokol i zakažu održavanje svečanih sednica četiri opštine na severu Kosova.
EU od Srba sa severa traži logo Kosova na protokolu
Kosovska Mitrovica (Foto arhiva KIM)

Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović izjavio je Tanjugu da su predstavnici EU tražili od njih da na pozivnicima za svečane sednice opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica bude logo Republike Kosovo što su oni, kako je rekao, odbili.

"Sada su tražili da logo ’Republike Kosovo’ i oznaka ’Vlada Kosova’, osim na pozivnicma za sednicu, stoje i na tekstu svečane izjave koju odbornici i budući gradonačelnici opština treba da polože. Naš stav je da ti dokumenti treba da budu statusno neutralni ili da na njima stoji Kosovo*”, rekao je Jablanović.

On je dodao da odgovor od predstavnika EU u vezi sa ovim problemom očekuju do ponedeljka, a da će svečane sednice opština na severu Kosova biti održane najverovanije 9. ili 10. januara kada je i krajnji rok za njihovo održavanje.

Sastanak predstavnika EU s predstavnicima lokalnih samouprava sa severa Kosova održan je danas u Kosovskoj Mirovici iza zavorenih vrata, a sastanku su prisustvovali i članovi Upravljačkog tima i oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević.

Svečane sednice skupština četiri opštine na severu Kosmeta, koje su bile zakazane za 24. decembar, odložene su na zahtev Vlade Srbije i molbu Evropske unije, a kosovsko ministarstvo administracije i lokalne samouprave saopštilo je tada da četiri opštine na severu Kosova nisu ispunile pravne zahteve za održavanje svečanih sednica.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021