Vesti
Politika

EU od Srba sa severa traži logo Kosova na protokolu

Predstavnici lokalne samouprave sa severa Kosova nisu uspeli da sa predstavnicima EU usaglase protokol i zakažu održavanje svečanih sednica četiri opštine na severu Kosova.
EU od Srba sa severa traži logo Kosova na protokolu
Kosovska Mitrovica (Foto arhiva KIM)

Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović izjavio je Tanjugu da su predstavnici EU tražili od njih da na pozivnicima za svečane sednice opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica bude logo Republike Kosovo što su oni, kako je rekao, odbili.

"Sada su tražili da logo ’Republike Kosovo’ i oznaka ’Vlada Kosova’, osim na pozivnicma za sednicu, stoje i na tekstu svečane izjave koju odbornici i budući gradonačelnici opština treba da polože. Naš stav je da ti dokumenti treba da budu statusno neutralni ili da na njima stoji Kosovo*”, rekao je Jablanović.

On je dodao da odgovor od predstavnika EU u vezi sa ovim problemom očekuju do ponedeljka, a da će svečane sednice opština na severu Kosova biti održane najverovanije 9. ili 10. januara kada je i krajnji rok za njihovo održavanje.

Sastanak predstavnika EU s predstavnicima lokalnih samouprava sa severa Kosova održan je danas u Kosovskoj Mirovici iza zavorenih vrata, a sastanku su prisustvovali i članovi Upravljačkog tima i oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević.

Svečane sednice skupština četiri opštine na severu Kosmeta, koje su bile zakazane za 24. decembar, odložene su na zahtev Vlade Srbije i molbu Evropske unije, a kosovsko ministarstvo administracije i lokalne samouprave saopštilo je tada da četiri opštine na severu Kosova nisu ispunile pravne zahteve za održavanje svečanih sednica.Ostale vesti

Vlada Kosova pokrenula zahtev za otvaranje ambasade u Izraelu
Premijer Kosova Avdulah Hoti sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova Melizom Haradinaj Stublom i dao joj saglasnost da predsedniku uputi zahtev za otvaranje diplomatske misije u Izraelu, navodi se u objavi premijera na Fejsbuk nalogu.
  • 20.10.2020
Hiseni: Ustav Kosova se neće menjati
Kosovski državni koordinator za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni uveren je da nijedan sporazum, ukljućujući i onaj o ZSO, neće početi da se primenjuje ako ne bude uzajamnog priznavanja, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 20.10.2020
Kosovska vlada usvojila plan za sprovođenje vašingtonskog sporazuma
Kosovska vlada je usvojila listu akcija usmerenih na sprovođenje sporazuma iz Vašingtona koji se bavi ekonomskom normalizacijom između Beograda i Prištine.
  • 20.10.2020
EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd
Zvanični Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.
  • 19.10.2020
Bajden: Nezavisnost Kosova nepovratan proces

Kandidat za predsednika SAD Džo Bajden izjavio je da će preokrenuti, kako je naveo, "neuravnoteženi pristup" administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Srbiji i Kosovu, obnavljajući, prema njegovoj oceni, "pravdu i jednakost u odnosima".

  • 18.10.2020
Kritike iz Prištine zbog izjave Lajčaka da Ustav nije Biblija
Predsednica kosovske Skupštine Vjosa Osmani izjavila je da nikada nije rekla da se slaže da se Zajednica opština sa srpskom većinom formira u skladu sa sporazumom iz 2015. godine i da izjava specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka u Beogradu nije tačna.
  • 18.10.2020