Vesti
Politika

EU od Kosova traži posvećenost u sprovođenju SSP-a

Evropska unija traži da Kosovo učini napore kako bi ispunilo obaveze predviđene Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).
EU od Kosova  traži posvećenost u sprovođenju SSP-a
Kancelarija EU u Prištini (Foto Bart van Eijden)

Na petu godišnjicu stupanja na snagu ovog sporazuma, EU insistira na sprovođenju reformi na Kosovu kako bi nastavila svoja zalaganja ka EU.

Kroz virtuelni okrugli sto naglašeno je nedostatak političke volje sa kosovske strane u sprovođenje dosadašnjih reformi SSP-a. U međuvremenu, vladavina zakona na Kosovu i dijalog sa Srbijom predstavljaju se kao izazovi.

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala rekla je da će Kosovo nastaviti da ispunjava svoje obaveze u sprovođenju reformi SSP-a.

Rekla da je njihov cilj da do kraja mandata vlade Aljbina Kurtija dođu do tačke podnošenja zahteva za članstvo u EU.

„Neke od zadataka moramo sami da obavimo, posebno u vladavini zakona i imamo veću odgovornost u pravosudnom sistemu u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a druga stvar je unapređenje dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije ... Cilj vlade je da do kraja svoj mandata stigne do tačke da postane zemlja koja traži članstvo u EU. Takođe mi moramo pitati o liberalizaciji viza za građane Kosova jedno pozitivno pokretanje samo po sebi neće biti važno, već će biti važan podsticaj za napredovanje teških političkih odluka na našem putu ka integraciji. Želela bih da kažem da treba otvoriti poglavlje političkog dijaloga i u tom pogledu nismo učinili ništa, stoga ću tražiti otvaranje sledećeg poglavlja političkog dijaloga“, rekla je ona.

U međuvremenu, šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjog rekao je da uspeh u SSP-u približava Kosovo Evropskoj Uniji.

„Potrebni su kontinuirani napori da Kosovo ostane na putu ispunjavanja SSP-a kako se bliže rokovi ... Vladavina zakona je sama suština SSP-a, što je jedan od glavnih izazova za Kosovo i znači nezavisnost pravosuđe, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i transparentnost u procesima odlučivanja. Za Kosovo je važno da preduzećima obezbedi infrastrukturu i zaštitu od elemenata korupcije. SSP takođe podrazumeva posvećenost normalizaciji odnosa sa Srbijom. Stoga, dijalog sa Beogradom ostaje jedan od najvažnijih procesa u regionu“, rekao je on.

Sprovođenje reformi zatražio je i ambasador Slovenije na Kosovu Bojan Bertoncelj.

„Proces evropskih integracija je direktni podsticaj Kosova. „Ovo je osnova jedinstvene podrške kosovskim reformama u odnosu na EU i njegovu posvećenost EU“, rekao je on.

U međuvremenu, izvršni direktor instituta EPIK, Demuš Šaša rekao je da na Kosovu nedostaje političke volje za sprovođenje reformi SSP-a.

„Tokom ovih 5 godina glavna lekcija je bila da je nedostajalo političke volje za preduzimanje reformi SSP-a. Među učesnicima je postojao konsenzus da je postojala veća politička volja za reforme SSP-a, bilo vladavine zakona, ekonomskog ili obrazovnog sistema, Kosovo bila bi u naprednijem položaju u pogledu primene SSP-a “, izjavio je on.

Kosovo je 8. aprila 2016. godine potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom.Ostale vesti

Članovi ’’Srpskog opstanka’’ pokušali da glasaju u pošti, policajac ih nije pustio
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" odrzala je protest u centru Kosovske Mitrovice tokom kojeg je 15-ak aktivista prošetalo od spomenika knezu Lazaru do glavnog ibarskog mosta noseci transparent "S Gazivoda svice zora, nismo mi dijaspora - ne 16. 1. 2022".
  • 16.01.2022
Aleksić: Morali su da se stvore uslovi za glasanje na referendumu
Tokom boravka u Kosovskoj Mitrovici, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da su morali da se stvore uslovi da i Srbi na Kosovu glasaju na referendumu koji je organizovala Srbija.
  • 16.01.2022
I u Štrpcu i Kuscu mirni protesti Srba
Mirni protesti povodom zabrane kosovskih institucija u Prištini o održavanju referenduma na Kosovu održani su i u Štrpcu i Kuscu.
  • 16.01.2022
Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno idu na glasanje u Vranje
Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno su jutros krenuli ka Vranju gde će učestovati na referendumu Republike Srbije i ostvariti svoje građansko pravo, nakon odluke Prištine da im uskrati mogućnost da glasaju u svojim mestima.
  • 16.01.2022
Srpski opstanak inicirao izradu statue Olivera Ivanovića
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" inicirala je izradu statue Olivera Ivanovića u prirodnoj veličini.
  • 16.01.2022
Mitrovčani krenuli u Rašku na glasanje
Građani Kosovske Mitrovice uputili su se u 12 časova ka Raški, kako bi iskoristili svoje glasačko pravo i izjasnili se na referendumu, da li su za potvrđivanje Akta o promeni Ustava.
  • 16.01.2022