Vesti
Politika

EU od Kosova traži posvećenost u sprovođenju SSP-a

Evropska unija traži da Kosovo učini napore kako bi ispunilo obaveze predviđene Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).
EU od Kosova  traži posvećenost u sprovođenju SSP-a
Kancelarija EU u Prištini (Foto Bart van Eijden)

Na petu godišnjicu stupanja na snagu ovog sporazuma, EU insistira na sprovođenju reformi na Kosovu kako bi nastavila svoja zalaganja ka EU.

Kroz virtuelni okrugli sto naglašeno je nedostatak političke volje sa kosovske strane u sprovođenje dosadašnjih reformi SSP-a. U međuvremenu, vladavina zakona na Kosovu i dijalog sa Srbijom predstavljaju se kao izazovi.

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala rekla je da će Kosovo nastaviti da ispunjava svoje obaveze u sprovođenju reformi SSP-a.

Rekla da je njihov cilj da do kraja mandata vlade Aljbina Kurtija dođu do tačke podnošenja zahteva za članstvo u EU.

„Neke od zadataka moramo sami da obavimo, posebno u vladavini zakona i imamo veću odgovornost u pravosudnom sistemu u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a druga stvar je unapređenje dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije ... Cilj vlade je da do kraja svoj mandata stigne do tačke da postane zemlja koja traži članstvo u EU. Takođe mi moramo pitati o liberalizaciji viza za građane Kosova jedno pozitivno pokretanje samo po sebi neće biti važno, već će biti važan podsticaj za napredovanje teških političkih odluka na našem putu ka integraciji. Želela bih da kažem da treba otvoriti poglavlje političkog dijaloga i u tom pogledu nismo učinili ništa, stoga ću tražiti otvaranje sledećeg poglavlja političkog dijaloga“, rekla je ona.

U međuvremenu, šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjog rekao je da uspeh u SSP-u približava Kosovo Evropskoj Uniji.

„Potrebni su kontinuirani napori da Kosovo ostane na putu ispunjavanja SSP-a kako se bliže rokovi ... Vladavina zakona je sama suština SSP-a, što je jedan od glavnih izazova za Kosovo i znači nezavisnost pravosuđe, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i transparentnost u procesima odlučivanja. Za Kosovo je važno da preduzećima obezbedi infrastrukturu i zaštitu od elemenata korupcije. SSP takođe podrazumeva posvećenost normalizaciji odnosa sa Srbijom. Stoga, dijalog sa Beogradom ostaje jedan od najvažnijih procesa u regionu“, rekao je on.

Sprovođenje reformi zatražio je i ambasador Slovenije na Kosovu Bojan Bertoncelj.

„Proces evropskih integracija je direktni podsticaj Kosova. „Ovo je osnova jedinstvene podrške kosovskim reformama u odnosu na EU i njegovu posvećenost EU“, rekao je on.

U međuvremenu, izvršni direktor instituta EPIK, Demuš Šaša rekao je da na Kosovu nedostaje političke volje za sprovođenje reformi SSP-a.

„Tokom ovih 5 godina glavna lekcija je bila da je nedostajalo političke volje za preduzimanje reformi SSP-a. Među učesnicima je postojao konsenzus da je postojala veća politička volja za reforme SSP-a, bilo vladavine zakona, ekonomskog ili obrazovnog sistema, Kosovo bila bi u naprednijem položaju u pogledu primene SSP-a “, izjavio je on.

Kosovo je 8. aprila 2016. godine potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom.Ostale vesti

Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021
Milović: Glasajte po svojoj savesti

Kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Srpske liste, Dragiša Milović, pozvao je građane da glasaju „po svojoj savesti“, a da se nakon toga radi „pored rešavanja infrastrukturnih problema koje opština Zvečan ima, pre svega na stabilizaciji prilika, odnosno na bezbednosti“.

  • 17.10.2021
Rakić: Očekujem ubedljivu pobedu
Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je jutros nakon glasanja da je zadovoljan načinom na koji je izborni dan počeo.
  • 17.10.2021
Radojević: Da odbranimo naše pismo i slobodu kretanja
Kandidat ispred Srpske liste za gradonačelnika Severne Mitrovice neposredno nakon glasanja kazao je da će nastojati da očuva slobodu kretanja, uprkos proteklim dešavanjima u ovom delu Mitrovice.
  • 17.10.2021