Vesti
Politika

"EU očekuje od Srbije i Kosova da ne presele ambasade u Jerusalim"

Evropska unija očekuje od Srbije i Kosova da ne presele svoje ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, poručio je Žozep Borel, potpredsednik Evropske komisije i šef diplomatije EU.
Žozep Borelj (Foto: EFE)

U odgovoru na poslaničko pitanje, Borel je naveo da očekuje da će i Srbija i Kosovo "delovati u skladu sa opredeljenošću EU", ali i u skladu sa svojim evropskim aspiracijama.

"Dugogodišnji stav EU je da se pregovorima mora naći način za rešavanje statusa Jerusalima kao buduće prestonice obe države i da se moraju ispuniti težnje obe strane", naveo je on i dodao da je "pitanje Jerusalima pitanje konačnog statusa".

"U skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 478 iz 1980. godine, koja poziva sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu", objasnio je Borel.

On je podsetio da su i Kosovo i Srbija identifikovali integraciju u EU kao svoj strateški prioritet.

"EU očekuje da će i jedni i drugi delovati u skladu sa ovom opredeljenošću", poručio je šef doiplomatije EU i ponovio stav da se od Srbije očekuje da, u okviru procesa pregovora o pristupanju EU, "postepeno usklađuje svoje zakonodavstvo i politike prema trećim zemljama sa pravnim tekovinama EU i politikama".Ostale vesti

Studija za EP: Dezinformacije srušile Vladu Aljbina Kurtija
Dezinformacije su imale direktne političke implikacije na Kosovu, gde su dovele i do pada Vlade Aljbina Kurtija, navodi se u studiji o ulozi lažnih vesti na Zapadnom Balkanu, predstavljenoj u Evropskom parlamentu.
  • 05.12.2020
Odbornica Zdravković: Lekari doživeli linč, odgovornost medija
Odbornica SLS-a u SO Gračanica Milena Zdravković pružila je danas podršku svojim kolegama odbornicima Ratku Pereniću i Draganu Periću koji su na prošlom zasedanju govorili o lošoj situaciji u zdravstvu. Ona je kazala da su mediji „napravili spektakl“ zbog kojeg su dvojica lekara doživela linč. Budimir Ničić poručuje da novinari izveštavaju o onome što se dešava na sednici, a da je „na publici da proceni ko pravi spektakl“.
  • 04.12.2020
Skupština Kosova usvojila Zakon o ekonomskom oporavku

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Zakon je usvojen sa 72 glasa za i nijednim protiv.

  • 04.12.2020
SO Gračanica: Radikalno ili institucionalno rešavanje problema u Kišnici? Policija ćuti
Žučna rasprava o bezbednosnoj situaciji u Kišnici kod Gračanice obeležila je današnju sednicu lokalnog parlamenta. Odbornica Snežana Jovanović je kazala da „ukoliko se problem ne reši institucionalno, onda će se rešiti radikalno“. „Bilbord nikoga nije plašio“, navodi albanski odbornik Granit Gaši.
  • 04.12.2020
Stano: Pregovarači BG i PR u četvrtak u Briselu
Portparol EU Peter Stano, potvrdio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će se 10. decembra u Briselu nastaviti razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou.
  • 04.12.2020
CIK objavio konačne rezultate izbora
Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas konačne rezultate vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.
  • 03.12.2020