Vesti
Politika

"EU očekuje od Srbije i Kosova da ne presele ambasade u Jerusalim"

Evropska unija očekuje od Srbije i Kosova da ne presele svoje ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, poručio je Žozep Borel, potpredsednik Evropske komisije i šef diplomatije EU.
Žozep Borelj (Foto: EFE)

U odgovoru na poslaničko pitanje, Borel je naveo da očekuje da će i Srbija i Kosovo "delovati u skladu sa opredeljenošću EU", ali i u skladu sa svojim evropskim aspiracijama.

"Dugogodišnji stav EU je da se pregovorima mora naći način za rešavanje statusa Jerusalima kao buduće prestonice obe države i da se moraju ispuniti težnje obe strane", naveo je on i dodao da je "pitanje Jerusalima pitanje konačnog statusa".

"U skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 478 iz 1980. godine, koja poziva sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu", objasnio je Borel.

On je podsetio da su i Kosovo i Srbija identifikovali integraciju u EU kao svoj strateški prioritet.

"EU očekuje da će i jedni i drugi delovati u skladu sa ovom opredeljenošću", poručio je šef doiplomatije EU i ponovio stav da se od Srbije očekuje da, u okviru procesa pregovora o pristupanju EU, "postepeno usklađuje svoje zakonodavstvo i politike prema trećim zemljama sa pravnim tekovinama EU i politikama".Ostale vesti

Ustavni sud počeo razmatranje ustavnosti izbora Hotijeve vlade
Ustavni sud u Prištini održao je javnu raspravu na zahtev pokreta Samoopredeljenje da se vlada premijera Avdulaha Hotija proglasi neustavnom zbog glasanja poslanika Etema Arifija, pravosnažno osuđenog za korupciju.
  • 02.12.2020
Odloženo iseljavanje stanara iz Paviljona „E“
Leposava Stojanović (87), koja uz još 14 porodica živi u Paviljonu ”E” preko puta univerzitetske biblioteke u Prištini, neće biti iseljena dok se ne nađe „adekvatno rešenje“, potvrdio je za RTV Kim kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
  • 02.12.2020
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, kazao je da sporazum između Beograda i Prištine treba tražiti u okvirima evropske perspektive.
  • 01.12.2020
EU: Sporazumi Beograda i Prištine moraju se poštovati i sprovoditi
"Kontinuirana strateška posvećenost Kosova evropskom putu i dijalogu sa Srbijom uz pomoć EU, glavne su pozitivne odluke procesa evrointegracija Kosova" navodi se u zajedničkoj izjavi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Kosova EU i predstavnika vlade Kosova. Takođe, učesnici sastanka saglasini su da se svi prethodni sporazumi Beograda i Prištine moraju poštovati i primeniti.
  • 30.11.2020
Komandant KFOR-a: Bez smanjenja broja vojnika u dogledno vreme
Trenutno nema plana za ograničavanje mandata i snage trupa KFOR-a. Sve trupe iz zemalja koje čine KFOR su posvećene da doprinesu osobljem i potpuno sposobnim jedinicama u skladu sa trenutnim brojevima, rekao je za RTV Kim novoimenovani komadant ove vojne misije na Kosovu general-major Franko Federići.
  • 30.11.2020
„Očekivana pobeda Milana Radojevića“
Za razliku od prethodnih izbornih kamapanja u Severnoj Mitrovici, na poslednjoj nije bilo vređanja, ni „teških reči“ upućenih protivkandidatima. Od jedne stvari se ipak nije odustalo, a to je kolektivno glasanje članova Srpske liste.
  • 30.11.2020