Vesti
Politika

EU o Zapadnom Balkanu 10. maja

Umesto 19. aprila, šefovi diplomatija EU će raspravu o Zapadnom Balkanu održati 10. maja, u nadi da će tada biti moguć fizički sastanak Saveta ministara, saznaje RTS u evropskim izvorima u Briselu.
EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Ministarski sastanak, planiran za 19. april u Luksemburgu, će zbog epidemiološke situacije biti održan u formi video-konferencije, pa je u takvim okolnostima prevladao stav da je bolje debatu o Balkanu pomeriti za naredni fizički sastanak, prenose diplomatski izvori i navode da je više zemalja članica insistiralo da Zapadni Balkan bude glavna tema sastanka u maju.

Prošlog meseca devet zemalja članica je u pismu upućenom šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu zatražilo "povratak Zapadnog Balkana" na agendu Saveta ministara EU.

"Vreme je da strateški sagledamo situaciju na Zapadnom Balkanu", naveli su u zajedničkom pismu ministri spoljnih poslova Austrije, Nemačke, Hrvatske, Češke, Slovačke, Grčke, Irske, Rumunije i Slovenije.

Ministri ovih devet država EU smatraju da je na Zapadni Balkan potrebno gledati ne samo u kontekstu proširenja, već i spoljne politike EU, navodeći da su "drugi igrači spremni da se uključe u regionalna pitanja, često na štetu EU".

EU je pružila ogromnu podršku regionu, ali su "drugi akteri efikasniji u promociji sopstvene pomoći, čime podrivaju pouzdanost, kredibilitet i percepciju solidarnosti Evropske unije", navodi se u zahtevu za stratešku debatu o Zapadnom Balkanu.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021