Vesti
Politika

EU o Kurtijevom odbacivanju sporazuma: Kosovo da ispuni dogovoreno

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je poručio da evropske institucije očekuju od Kosova i Srbije da sprovedu sve dogovore koji su postignuti u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.
EU o Kurtijevom odbacivanju sporazuma: Kosovo da ispuni dogovoreno
Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto FoNet Zoran Mrđa)

Upitan da prokomentariše nedavne izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je u intervjuu za britanski BBC izjavio da neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), Stano je odbio da iznese svoje stajalište, obrazlažući da "u principu ne komentarišu izjave trećih lica".

"Naš stav je vrlo jasan o sporazumima koji su postignuti u kontekstu dijaloga Prištine i Beograda. Moramo da poštujemo sporazum i da damo sve od sebe da obezbedimo sprovođenje tih sporazuma", rekao je Stano povodom ovog pitanja.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u intervjuu naveo da bi stvaranjem ZSO došlo do uspostavljanja, kako je rekao, "nečeg sličnog Republici Srpskoj na Kosovu", te stoga on neće dozvoliti "da se na Kosovu ponovi Bosna".

Sporazum o formiranju ZSO je postignut 2013. godine, a detalji ovog tela su usaglašeni 2015. godine.

Zvanična Priština do sada nije pokrenula nijedan postupak kako bi radila u pravcu implementacije ovog dogovora.

U više navrata su zvaničnici EU poručivali da Kosovo mora da sprovede ovaj dogovor.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022