Vesti
Politika

EU o Kurtijevom odbacivanju sporazuma: Kosovo da ispuni dogovoreno

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je poručio da evropske institucije očekuju od Kosova i Srbije da sprovedu sve dogovore koji su postignuti u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.
EU o Kurtijevom odbacivanju sporazuma: Kosovo da ispuni dogovoreno
Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto FoNet Zoran Mrđa)

Upitan da prokomentariše nedavne izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je u intervjuu za britanski BBC izjavio da neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), Stano je odbio da iznese svoje stajalište, obrazlažući da "u principu ne komentarišu izjave trećih lica".

"Naš stav je vrlo jasan o sporazumima koji su postignuti u kontekstu dijaloga Prištine i Beograda. Moramo da poštujemo sporazum i da damo sve od sebe da obezbedimo sprovođenje tih sporazuma", rekao je Stano povodom ovog pitanja.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u intervjuu naveo da bi stvaranjem ZSO došlo do uspostavljanja, kako je rekao, "nečeg sličnog Republici Srpskoj na Kosovu", te stoga on neće dozvoliti "da se na Kosovu ponovi Bosna".

Sporazum o formiranju ZSO je postignut 2013. godine, a detalji ovog tela su usaglašeni 2015. godine.

Zvanična Priština do sada nije pokrenula nijedan postupak kako bi radila u pravcu implementacije ovog dogovora.

U više navrata su zvaničnici EU poručivali da Kosovo mora da sprovede ovaj dogovor.Ostale vesti

Kurti: Spreman sam za razgovore o novim izborima na severu Kosova
Opštinske zgrade u tri opštinske samouprave na severu - Zubin Potok, Leposavić i Zvečan - vlasništvo su Republike Kosova i ne može da se pravi kompromis oko demokratije, izjavio je premijer Aljbin Kurti za BBC Radio.
  • 04.06.2023
Predsedavajući OEBS objavio plan za deeskalaciju i normalizaciju na severu Kosova
Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je plan u devet koraka za smirivanje i normalizaciju situacije na severu Kosova.
  • 04.06.2023
Vučević: Bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična zbog "jednostranih, nezakonitih i nelegitimnih odluka administracije u Prištini".
  • 04.06.2023
Šole ohrabrio Vučića da podstakne smirivanje krize na severu
Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je ohrabrio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "podstakne mir među kosovskim Srbima".
  • 04.06.2023
Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023