Vesti
Politika

"EU nema kredibilitet da vodi dijalog"

Poslanik Skupštine Kosova Ilir Deda izjavio je da Evropska unija nema kredibilitet da vodi dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.
Iljir Deda (Foto Kim)

Izbori i eventualna imenovanja u institucije EU, prema njegovoj proceni ne pokazuju snagu EU i Unija, kao takva, nema kredibilitet da vodi proces dijaloga.

Deda je ocenio da je dijalog neko vreme mrtav i da ga treba obnoviti.

"EU nema kredibiliteta kako bi vodila ovaj proces. Imali smo gospodju (Ketrin) Ešton iz Velike Britanije, države koja je najbliža Kosovu, i šta smo dobili? Asocijaciju (opština sa srpskom većinom). Imali smo i gospodju (Federiku) Mogerini iz Italije, isto tako ništa nismo dobili. Tako da nije bitno odakle dolazi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost", rekao je Deda.

On je ocenio da će na neko vreme doći do pauze u dijalogu, sve dok izabrani i formalno ne preuzmu dužnost, a posle toga slede izbori u Srbiji i na Kosovu.

"Izgubljena je cela 2018. i polovina 2019. godine zbog gluposti gospodina (Hašima) Tačija", rekao je on.

Komentarišući predlog za izbor španskog ministra spoljnih poslova Žozepa Borela za posrednika u dijalogu, Deda je rekao da šefovi država, iako su protiv tog izbora, nemaju kredibilitet ni da to kažu.Ostale vesti

Hoti sutra preuzima dužnost

Avdulah Hoti koji je danas izabran za novog kosovskog premijera sutra će preuzeti dužnost. Hoti dolazi na mesto svog doskorašnjeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija, čiji je bio zamenik.

  • 03.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020