Vesti
Politika

EU negira autentičnost novog okvira za dijalog: Nikada nismo videli takav papir

Brisel je negirao da je non-pejper pismo objavljeno na jednom kosovskom portalu autentično.
EU negira autentičnost novog okvira za dijalog: Nikada nismo videli takav papir
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

"Mi obično ne komentarišemo medije koji objavljuju navodne dokumente EU, ne komentarišemo ni autentičnost ni suštinu, ali u ovom slučaju, ono što je objavljeno nije tačno, nikada ranije nismo videli takav papir i ne dolazi od tima EU koji se bavi dijalogom", rekao je Peter Stano, portparol za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske unije, za Priština insajt (Pristina Insight) putem elektronske pošte.

U članku objavljenom u subotu se navodi da taj non-pejper prati umešanost francuskog predsednika Makrona i nemačkog kancelara Šolca u proces dijaloga sa Srbijom.

Takozvani non-pejper iznosi desetogodišnju viziju budućnosti odnosa između Kosova i Srbije i kaže da je ovaj "novi okvir" predstavljen i kosovskim i srpskim premijerima.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na konferenciji održanoj 21. septembra u Prištini opisao non-pajper kao dokument bez autorstva i odbio da dalje komentariše.

"Nije ni korisno ni ispravno komentarisati dokumente bez autora", rekao je Kurti.

On je naglasio da su samo dokumenti proizvedeni u Briselu zvanični i da se mogu komentarisati.

Istraživači Zapadnog Balkana takođe su doveli u sumnju verodostojnost dokumenata, a austrijski stručnjak i profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber je na Tviteru primetio da su po poreklu delovali "veoma sumnjivo".

Biber je za Priština insajt u zasebnoj poruci naveo:

"Pominjanje priznavanja Srbije kao regionalnog lidera nema smisla".

Prema njegovom mišljenju, "to nije ono što bi bilo koji plan EU ikada ponudio i nije ni moguće".

U navodnim dokumentima se navodi predlog po kojem bi Srbija prihvatila Kosovo, ali ga ne bi priznala kao državu, što bi otvorilo put za pet zemalja EU koje trenutno ne priznaju Kosovo.

Najvažniji odeljak kaže da se od Kosova neće tražiti da formira Zajednicu srpskih opština sve do 10 godina kasnije, kada bude postignut konačan dogovor.

Uz posredovanje EU, Kosovo i Srbija su od 2011. godine u pregovorima o normalizaciji odnosa.

Do sada je postignuto mnogo sporazuma, ali implementacija je bila neujednačena.

Kosovo želi da se dijalog sa Srbijom završi međusobnim priznavanjem, ali Srbija traži kompromisno rešenje.Ostale vesti

Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Mišel: Otvorena prilika za napredak ka EU, ali Beograd i Priština moraju da reše sporove

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da bi na samitu Evropske političke zajednice u Granadi moglo da dođe do neformalnih sastanaka lidera EU i Zapadnog Balkana o situaciji na Kosovu. U izjavi za RTS Mišel je naglasio da su u toku diplomatski napori kako bi se lideri u regionu uverili da su "dijalog i stabilnost ono na čemu treba da rade".

  • 04.10.2023
Ozdemir: Put napred da vodi ka poštovanju kosovske nezavisnosti
"Izuzetno je važno da put napred vodi ka miru, da vodi ka poštovanju granica, da vodi poštovanju kosovske nezavisnosti. I ako je ovo osnova, da je nezavisnost Kosova poštovana, o svemu može da se razgovara. Naravno da je neophodno da se razgovara o situaciji srpske manjine na severu, ali unutar granica Kosova", poručio je u Prištini nemački savezni ministar za hranu i poljoprivredu Džem Ozdemir.
  • 04.10.2023