Vesti
Politika

EU negira autentičnost novog okvira za dijalog: Nikada nismo videli takav papir

Brisel je negirao da je non-pejper pismo objavljeno na jednom kosovskom portalu autentično.
EU negira autentičnost novog okvira za dijalog: Nikada nismo videli takav papir
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

"Mi obično ne komentarišemo medije koji objavljuju navodne dokumente EU, ne komentarišemo ni autentičnost ni suštinu, ali u ovom slučaju, ono što je objavljeno nije tačno, nikada ranije nismo videli takav papir i ne dolazi od tima EU koji se bavi dijalogom", rekao je Peter Stano, portparol za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske unije, za Priština insajt (Pristina Insight) putem elektronske pošte.

U članku objavljenom u subotu se navodi da taj non-pejper prati umešanost francuskog predsednika Makrona i nemačkog kancelara Šolca u proces dijaloga sa Srbijom.

Takozvani non-pejper iznosi desetogodišnju viziju budućnosti odnosa između Kosova i Srbije i kaže da je ovaj "novi okvir" predstavljen i kosovskim i srpskim premijerima.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na konferenciji održanoj 21. septembra u Prištini opisao non-pajper kao dokument bez autorstva i odbio da dalje komentariše.

"Nije ni korisno ni ispravno komentarisati dokumente bez autora", rekao je Kurti.

On je naglasio da su samo dokumenti proizvedeni u Briselu zvanični i da se mogu komentarisati.

Istraživači Zapadnog Balkana takođe su doveli u sumnju verodostojnost dokumenata, a austrijski stručnjak i profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber je na Tviteru primetio da su po poreklu delovali "veoma sumnjivo".

Biber je za Priština insajt u zasebnoj poruci naveo:

"Pominjanje priznavanja Srbije kao regionalnog lidera nema smisla".

Prema njegovom mišljenju, "to nije ono što bi bilo koji plan EU ikada ponudio i nije ni moguće".

U navodnim dokumentima se navodi predlog po kojem bi Srbija prihvatila Kosovo, ali ga ne bi priznala kao državu, što bi otvorilo put za pet zemalja EU koje trenutno ne priznaju Kosovo.

Najvažniji odeljak kaže da se od Kosova neće tražiti da formira Zajednicu srpskih opština sve do 10 godina kasnije, kada bude postignut konačan dogovor.

Uz posredovanje EU, Kosovo i Srbija su od 2011. godine u pregovorima o normalizaciji odnosa.

Do sada je postignuto mnogo sporazuma, ali implementacija je bila neujednačena.

Kosovo želi da se dijalog sa Srbijom završi međusobnim priznavanjem, ali Srbija traži kompromisno rešenje.Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
  • 30.09.2022