Vesti
Politika

EU ne komentariše ’’neosnovane navode’’ Kurtija o Lajčaku

Evropska unija (EU) ne želi da komentarise optužbe premijera Kosova Aljbina Kurtija na račun evropskog posrednika za dijalog Mirosava Lajčaka, ali ih svakako ocenjuje neosnovanim.
EU ne komentariše ’’neosnovane navode’’ Kurtija o Lajčaku
Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i Žozep Borel Fonteles (Foto EC - Audiovisual Service/Robert Atanasovski)

“Što se tiče komentara gospodina Kurtija, mi ne komentarišemo komentare, pogotovo ako sadrže neosnovane navode. Mislim da su zemlje članice EU u više navrata jasno stavile do znanja da u potpunosti podržavaju specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka kao i visokog predstavnika, Žozepa Borela, u njihovoj ulozi fasilitatora dijaloga Prištine i Beograda, i njihovim nastojanjima da pomognu Kosovu i Srbiji da konačno dođu u fazu kada će moći da normalizuju odnose”, izjavio je protparol EU Peter Stano na konferenciji za novinare.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon neuspešnog susreta na nivou lidera, 14 septembra, optužio specijlanog predstvanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da je pristrasan.

Iste optužbe je ponovio u Prištini, u ponedeljak, 18 septembra.

Stano je poručio da je važno da strane poštuju princip poverljivosti u dijalogu, što, prema njemu, znači da se pregovori se vode u javnosti, jer je to ključna komponenta u tako osetljivom i važnom pregovaračkom procesu.

Miroslav Lajčak, koji je na meti Kurtija, nalazi se u Njujorku, a na marginama rada generalne skupštine se sastao i sa američkim zvaničnicima koji se direktno bave pitanjima na Zapadnom Balkanu: višim savetnikom Stejt departmenta Derek Šoleom i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom.

Lajčak je na socijalnim mrežama poručio da sa američkim sagovornicima deli iste stavove oko situacije u regionu.Ostale vesti

AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023
Aleksić: Vučić i Radoičić su najodgovorniji za prolivenu krv u Banjskoj
Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić najodgovorniji za prolivenu krv u Banjskoj.
  • 26.09.2023