Vesti
Politika

EU mora da izmeni sistem odlučivanja pre proširenja

Nemačka i Francuska će tokom Saveta za opšte poslove EU predstaviti rezultate istraživanja grupe eksperata sa predlozima o funkcionisanju EU sa 30 ili više članica.
EU mora da izmeni sistem odlučivanja pre proširenja
Ilustracija (Foto Philipp von Ditfurth/dpa)

Predlog predviđa reviziju Ugovora o EU i redefinisanje procedura, kako bi se zaštitila vladavina prava, sprovele institucionalne promene i “produbila i proširila EU”, prenosi RTCG.

Kvalifikovana većina za poglavlja, proširenje jednoglasno

Jedna od najizazovnijih reformi je izmena načina odlučivanja u Savetu. Nemačko-francuski predlog reformi navodi da bi pre narednog proširenja sve političke odluke trebalo donositi kvalifikovanom većinom, osim “ustavnih odluka” poput izmene EU Ugovora, prhvatanje novih članica EU.

U pregovorima o proširenju, potvrđivanje svakog pregovaračkog poglavlja trebalo bi da se sprovodi kvalifikovanom većinom, kako bi se pojednostavio proces proširenja, ali konačna ratifikacija sporazuma o pristupanju bi zahtevala jednoglasnost.

“Da bi povratila kredibilitet, EU bi trebalo da postavi cilj da bude spremna za proširenje do 2030. godine, a kandidati za pristupanje treba da rade na ispunjavanju kriterijuma za pristupanje EU do ovog najranijeg datuma ulaska”, navodi se u preporukama.

Takvo obostrano opredeljenje, kako se navodi, povećalo bi poverenje u proces pristupanja koji je narušeno nedostatkom posvećenosti i napretka u proteklih nekoliko godina.

„Novo političko rukovodstvo nakon evropskih izbora 2024. trebalo bi u potpunosti da se posveti ovom cilju i reformskom procesu koji je potreban da bi se on postigao. Zajednički samit sa političkim rukovodstvom svih zemalja kandidata takođe bi mogao da doprinese obnovljenom osećaju dinamike“, ističe se u preporukama.

Glavni preduslovi za članstvo ostaju poštovanje temeljnih prava, geopolitički princip uskađenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, rešenje konflikata, princip dodatne tehničke i finansijske podrške i demokratski legitimitet.

Budžet usloviti vladavinom prava

Eksperti preporučuju da se Uredba o budžetskim uslovljavaljima učini instrumentom za sankcionisanje kršenja vladavine prava i, uopštenije, sistematskog kršenja evropskih vrijednosti poput demokratije, slobodnih i fer izbora, slobode medija ili sistematske zloupotrebe temeljnih prava.

Predlaže se izmena Člana 7 Ugovora EU (Klauzula o suspenziji) u odlučivanju na način da se jednoglasnost -1 zameni većinom od četiri petine na Evropskom savetu. Sugeriše se i uvođenje automatsih sankcija pet godina nakon predloga za pokretanje postupka, u slučaju nereagovanja Saveta.

Predlog definiše i pravilo reciprociteta, kojim se implicira da u slučaju istrajnosti kršenja principa vladavine prava, zemlja ne može ostati članica EU.

Institucije prilagoditi većem broju članica

Kako bi se institucije prilagodile proširenju u dokumentu se predlaže zadržavanje postojećeg broja limitiranih mesta u Evropskom parlamentu (751), ili manji broj poslanika, sto ne traži izmenu Ugovora.

Kada je reč o predsedavanju Savetom EU, eksperti umjsto dosadašnjeg predsedavajućeg formata “trio zemalja”, predlažu kvintet država članica, od kojih svako obuhvata polovinu institucionalnog ciklusa, ali i reformu načina glasanja.

Eksperti zastupaju stav i da u proširenoj EU ne bi bilo moguće zadržati princip “jedan komesar-jedna država članica”. Zato predlažu smanjenje broja komesara ili uvođenje hijerarhije po kojoj bi postojali “Vodeći komesari” i “Komesari”, zaduženi za isti portfolio, koji bi se rotirali na sredini mandata.Ostale vesti

Bilčik: EU posvećena, usredsrediti se na reforme i nastavak dijaloga
Kada je reč o 2030. godini kao mogućem datumu za prijem država Zapadnog Balkana u EU, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je kazao da je ubeđen da je to signal da je EU spremna i posvećena narednom proširenju i da će oni koji budu spremni da se pridruže EU, moći da to učine.
  • 23.09.2023
Milanović: Kosovo je realnost i Srbija će na to morati da se privikne
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je u radnoj poseti SAD, izjavio je da je Kosovo realnost i da će Srbija na to morati da se privikne.
  • 23.09.2023
Vučić: Svećlja isporučuje Kurtiju dnevnu dozu uhapšenih i ranjenih Srba
"Hoće da hapsi zbog odlaska na liturgiju u Gračanicu, a juri ljude zbog natpisa na majici i Kurtiju isporučuje dnevnu dozu ranjenih Srba", ovako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao Dželjalja Svećlju, kosovskog ministra unutrašnjih poslova.
  • 22.09.2023
Kurti: Dali smo tri predloga, Srbija nijedan
Premijer Kosova Aljbin Kurti je nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Alenom Bersetom izjavio da smatra da je Vlada Kosova u pravu kada je dijalog sa Srbijom u pitanju i dodao da je "Priština iznela tri predloga, Srbija nijedan".
  • 22.09.2023
Hovenijer: Šokiran sam eksplozijama u mnogim delovima Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer je izrazio šok zbog, kako je napisao, eksplozija u mnogim delovima Kosova.
  • 22.09.2023
Abazović: Formiranje vlade prepustiti nekom drugom, ne treba isključiti izbore
Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da bi formiranje nove vlade trebalo prepustiti nekom drugom ako akteri koji se trenutno time bave nisu u mogućnosti da završe taj proces, navodeći da ne treba isključiti nove izbore.
  • 22.09.2023