„EU mora da donese odluku o ukidanju viza“

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je u razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom da je nakon ispunjenja svih kriterijuma, usporavanje donošenja odluke o liberalizaciji viza za građane Kosova, “nesmisleno i neprihvatljivo, nezavisno od konstantnih obrazloženja EU i država članica”.

Podeli ovaj članak sa:
  • Tusk i Tači (Foto Predsedništvo Kosova)
  • Tači i Han

Tači je sa Tuskom, osim o liberalizaciji viza, razgovarao i o političkoj situaciji, evropskoj perspektivi i dijalogu između Srbije i Kosova.

Istakao da se region i dale nalazi u teškom statusu kvo, koji usporava mnoge procese, ali je kazao i da su Brisel i Zapad jedina strateška orijentacija Kosova.

“Rešavanje svih nesporazuma među državama Zapadnog Balkana i jasnoća, dinamizacija i više posvećenosti EU perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, su najbolji odgovor na ovu stagnaciju“, rekao Tači.

Kako je saopšteno, Tači se zahvalio Tusku na podršci koju je EU pružala Kosovu poslednje dve decenije.

Tokom dana, Tači je razgovarao i sa komesarom za proširenje Johanesom Hanom.  

„Građani Kosova, kao najviše proevropski narod, počeli su da gube strpljenje. Odluka o vizama ove godine i posvećenost novoj dinamici evropskih integracija, vratiće izgubljeno poverenje u EU“, rekao je Tači.  

Tači je rekao da nedostatak jasne perspektive o integraciji stvara prostor za opasne antievropske ideologije u regionu Zapadnog Balkana.

Na sastanku sa Hanom se razgovaralo i o neophodnosti prevazilaženja nesuglasica između država Zapadnog Balkana i o potrebi postizanja sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije, navodi se u saopštenju .

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane