Vesti
Politika

EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd

Zvanični Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.
EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd
Miroslav Lajčak (Foto arhiva Kim)

Portparol EU Peter Stano izjavio je za RSE da se treba napraviti razlika između onoga što se izveštava kao „percepcija ili pogrešno informisanje“, sa „realnošću koju je Lajčak objasnio“.

„Rečeno je ono što je jasno – g. Lajčak je objasnio to šta se dešava ukoliko pregovarate o međunarodnim sporazumima. Kada postignete međunarodni sporazum, vlada mora da razmotri neophodno pravno prilagođavanje, uključujući i ustavni nivo, a kako bi se ono integrisalo u unutrašnji pravni i ustavni okvir. Ovo važi i za Kosovo i za Srbiju“, kazao je Stano.

Lajčak je u četvrtak u Beogradu izjavio da je prilikom ozbiljnog pregovaračkog procesa „logično da se promeni i Ustav“. On je dodao da će Kosovo da ispuni sve obaveze iz Brisela, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Izjava o ustavnim izmenama izazvala je reakcije na Kosovu. Na Kosovu se protive tome da Zajednica ima ikakva izvršna ovlašćenja.

Stano je međutim rekao da Evropska unija nije promenila svoj stav kada je u pitanju Zajednica, pritom citirajući izjavu bivše Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, u Skupštini Kosova 6 maja 2016, da Zajednica „neće biti paralelna vlada unutar Kosova i da neće usvajati svoje zakone“. Kako je ona tada dodala, „integritet Kosova se ne dovodi u pitanje“.

Formiranje Zajednice je predviđeno Briselskim sporazum Kosova i Srbije iz 2013. godine.

Dve godine kasnije, Kosovo i Srbija postigli su i sporazum o principima za koji je Ustavni sud konstatovao da nije u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, ali preporučio da je to moguće postići zakonskim aktima.

Zajednica je aktuelno i blokirala briselski dijalog Kosova i Srbije, budući da Srbija insistira da se o formiranju tog organa pregovara, dok je Kosovo odlučno da je to zatvoreno pitanje.

Lajčak je tokom prošlenedeljne posete Kosovu i Srbiji rekao da će Zajednica biti deo sveoubuhvatnog, konačnog sporazuma, i da će se formirati nakon što se jedan takav sporazum potpiše.Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021