Vesti
Politika

EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd

Zvanični Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.
EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd
Miroslav Lajčak (Foto arhiva Kim)

Portparol EU Peter Stano izjavio je za RSE da se treba napraviti razlika između onoga što se izveštava kao „percepcija ili pogrešno informisanje“, sa „realnošću koju je Lajčak objasnio“.

„Rečeno je ono što je jasno – g. Lajčak je objasnio to šta se dešava ukoliko pregovarate o međunarodnim sporazumima. Kada postignete međunarodni sporazum, vlada mora da razmotri neophodno pravno prilagođavanje, uključujući i ustavni nivo, a kako bi se ono integrisalo u unutrašnji pravni i ustavni okvir. Ovo važi i za Kosovo i za Srbiju“, kazao je Stano.

Lajčak je u četvrtak u Beogradu izjavio da je prilikom ozbiljnog pregovaračkog procesa „logično da se promeni i Ustav“. On je dodao da će Kosovo da ispuni sve obaveze iz Brisela, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Izjava o ustavnim izmenama izazvala je reakcije na Kosovu. Na Kosovu se protive tome da Zajednica ima ikakva izvršna ovlašćenja.

Stano je međutim rekao da Evropska unija nije promenila svoj stav kada je u pitanju Zajednica, pritom citirajući izjavu bivše Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, u Skupštini Kosova 6 maja 2016, da Zajednica „neće biti paralelna vlada unutar Kosova i da neće usvajati svoje zakone“. Kako je ona tada dodala, „integritet Kosova se ne dovodi u pitanje“.

Formiranje Zajednice je predviđeno Briselskim sporazum Kosova i Srbije iz 2013. godine.

Dve godine kasnije, Kosovo i Srbija postigli su i sporazum o principima za koji je Ustavni sud konstatovao da nije u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, ali preporučio da je to moguće postići zakonskim aktima.

Zajednica je aktuelno i blokirala briselski dijalog Kosova i Srbije, budući da Srbija insistira da se o formiranju tog organa pregovara, dok je Kosovo odlučno da je to zatvoreno pitanje.

Lajčak je tokom prošlenedeljne posete Kosovu i Srbiji rekao da će Zajednica biti deo sveoubuhvatnog, konačnog sporazuma, i da će se formirati nakon što se jedan takav sporazum potpiše.Ostale vesti

Grubješić: EU da ubedi Kurtija da je dijalog prioritet
Pre nastavka nove runde dijaloga Beograda i Prištine, koju je za drugu polovinu juna najavio šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, Briselu je, smatra potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ostalo da ubedi Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom bude na vrhu prioriteta prištinske vlade. Jer je to, ističe, ona ’’u skladu sa evropskom agendom’’.
  • 11.05.2021
Petković: Jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na Kosovu
U selu Dubrava u opštini Istok na Kosovu u ponedeljak je napadnuta imovina dve srpske povratničke porodice, Radoja i Milana Pumpalovića, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, prenosi Tanjug. 
  • 11.05.2021
Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovaraće sa liderima opozicionih stranaka pre nego što pristupi dijalogu sa Srbijom, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Krieziu, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 11.05.2021
Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021