Vesti
Politika

EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd

Zvanični Brisel je ocenio da je izjava Specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka o ustavnim izmenama pogrešno interpretirana.
EU: Lajčak pogrešno interpretiran, ustavne izmene važe i za Beograd
Miroslav Lajčak (Foto arhiva Kim)

Portparol EU Peter Stano izjavio je za RSE da se treba napraviti razlika između onoga što se izveštava kao „percepcija ili pogrešno informisanje“, sa „realnošću koju je Lajčak objasnio“.

„Rečeno je ono što je jasno – g. Lajčak je objasnio to šta se dešava ukoliko pregovarate o međunarodnim sporazumima. Kada postignete međunarodni sporazum, vlada mora da razmotri neophodno pravno prilagođavanje, uključujući i ustavni nivo, a kako bi se ono integrisalo u unutrašnji pravni i ustavni okvir. Ovo važi i za Kosovo i za Srbiju“, kazao je Stano.

Lajčak je u četvrtak u Beogradu izjavio da je prilikom ozbiljnog pregovaračkog procesa „logično da se promeni i Ustav“. On je dodao da će Kosovo da ispuni sve obaveze iz Brisela, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Izjava o ustavnim izmenama izazvala je reakcije na Kosovu. Na Kosovu se protive tome da Zajednica ima ikakva izvršna ovlašćenja.

Stano je međutim rekao da Evropska unija nije promenila svoj stav kada je u pitanju Zajednica, pritom citirajući izjavu bivše Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Federike Mogerini, u Skupštini Kosova 6 maja 2016, da Zajednica „neće biti paralelna vlada unutar Kosova i da neće usvajati svoje zakone“. Kako je ona tada dodala, „integritet Kosova se ne dovodi u pitanje“.

Formiranje Zajednice je predviđeno Briselskim sporazum Kosova i Srbije iz 2013. godine.

Dve godine kasnije, Kosovo i Srbija postigli su i sporazum o principima za koji je Ustavni sud konstatovao da nije u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, ali preporučio da je to moguće postići zakonskim aktima.

Zajednica je aktuelno i blokirala briselski dijalog Kosova i Srbije, budući da Srbija insistira da se o formiranju tog organa pregovara, dok je Kosovo odlučno da je to zatvoreno pitanje.

Lajčak je tokom prošlenedeljne posete Kosovu i Srbiji rekao da će Zajednica biti deo sveoubuhvatnog, konačnog sporazuma, i da će se formirati nakon što se jedan takav sporazum potpiše.Ostale vesti

Hoti se usprotivio odluci da se Vučiću zabrani ulazak na Kosovo
Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da samo premijer može da iznosi zvanične stavove.
  • 26.11.2020
Lajčak upozorava Prištinu zbog zabrane poseta zvaničnika iz Beograda
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je prištinskim predstavnicima da su posete zvaničnika iz Beograda regulisane sporazumom o slobodi kretanja, ističući da svaka zabrana znači kršenje dogovorenog i da u krajnjem slučaju može da izazove eskalaciju tenzija na tarenu.
  • 26.11.2020
Kosnet: Podrška za brzo napredovanje u primeni Vašingtonskog sporazuma
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je da ambasada i njeni partneri podržavaju ubrzano sprovođenje sporazuma postignutog u Vašingtonu.
  • 26.11.2020
Haradinaj-Stubla: Prvo izvinjenje za genocid, pa onda Vučićeva poseta Kosovu
Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Meljiza Haradinaj Stubla, poručila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće dobiti dozvolu da poseti Kosovo, "sve dok se ne izvini za genocid počinjen nad narodom Kosova". Reagovao Petar Petković i naveo da je Meljiza Haradinaj akter destabilizacije.
  • 25.11.2020
Suroi: Izbori na Kosovu u naredna tri meseca
Više se ne diskutuje o tome da li će biti izbora na Kosovu, već kada će oni u naredna tri meseca biti održani, smatra publicista Veton Suroi.
  • 25.11.2020
Sporazum: Suočavanje sa prošlošću
Tema novog "Sporazuma" je suočavanje sa prošlošću u svetlu nestalih i raseljenih lica, ali i potvrđenih optužnica Specijalizovanih veća u Hagu protiv nekih od vođa bivše OVK.
  • 25.11.2020