Vesti
Politika

EU još bez termina za nastavak dijaloga

EU glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, i nakon formiranja vlasti na Kosovu, ne može da navede vremenski okvir u kome se očekuje nastavak pregovora.
EU još bez termina za nastavak dijaloga
Ilustracija (Foto Kim)

U evropskim krugovima bliskim procesu dijaloga, napomnje se da nastavak dijaloga zavisi prevashodno od "spremnosti obe strane" uz ocenu da novoizabrani premijer Kosova Aljbin Kurti "igra čudnu igru".

”Poruke Kurtija u javnosti donekle su u suprotnosti sa svešću o važnosti nastavka dijaloga iskazanom tokom njegovih kontakata sa EU zvaničnicma”, navode diplomatski izvori Tanjuga u Briselu.

Tokom posete specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajcka Beogradu i Prištini, pocetkom marta, najvaljeno je da ce se dijalog nastaviti u aprilu ili maju, odnosno odmah po formiranju vlasti u Prištini. I pored formiranih institucija u Prištini, u ovim trenutku gotovo je izvesno da do nastavka pregovora u Briselu neće doći pre maja, a pod znakom pitanja su i kasniji datumi.

”EU zvaničnici u svim svojim porukama Prištini insistiraju na važnosti nastavka dijaloga. To će se nastaviti i u narednim danima što javno što u bilateralnim kontaktima”, kažu izvori Tanjuga.

Sa druge strane, spremnost Beograda na nastavak dijaloga, bi trebalo da EU podrži novim korakom na putu evrointegracija, najverovatnije zakazivanjem nove Međuvladine konfrencijom EU - Srbija.

”I na taj nacin bi se Prištini dalo do znanja da ce Beograd napredovati dok ce oni, ukoliko ne pokažu istinsku volju za dijalogom ostati blokirani na EU putu”, navode u Briselu.

Dodaje se da EU očekuje da i javnost na Kosovu shvati proruku o važnosti dijaloga sa Beogradom za napredak celokupnog društva i da izvrši dodatni pritisak na svoje izabrane predstavnike u Prištini da krenu ka ispunjavanju želje građana za boljom evropskom budućnošću.Ostale vesti

Mehmeti traži podršku Francuske za članstvo Kosova u Interpolu
Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, generalni direktor policije Samedin Mehmeti i šef Jedinice za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava Muhamet Rušiti boravili su u višednevnoj poseti Parizu gde su zatražili podršku Francuske za članstvo Kosova u Interpolu i Europolu.
  • 26.10.2021
Stano: Omogućiti učešće Kosova
Evropska unija zatražila je od organizatora Svetskog prvenstva u boksu, koje se održava u Beogradu, da omogući ravnopravno učešće kosovskih boksera na tom takmičenju.
  • 25.10.2021
Sledi balkanizacija Kfora, dve trećine snaga iz zemalja regiona
Povlačenje NATO snaga iz Avganistana moglo bi da ubrza proces takozvane "balkanizacije" međunarodne misije na Kosovu u kojoj bi čak dve trećine operativnih snaga Kfora mogli da čine vojnici zemalja bivše Jugoslavije i neposrednog okruženja.
  • 25.10.2021
Srpska lista: Dogovori iz Brisela se moraju sprovoditi
Predstavnici Srpske liste, predsednik Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević sastali su se danas sa članovima Evropskog saveta za spoljne poslove, kojima su preneli da je potrebno da se Prištini jasno stavi do znanja da mora primeniti sporazume koje je sama potpisala, posebno kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština.
  • 25.10.2021
Uskoro odluka o zabrani srpskih ’’paralelnih sportskih aktivnosti’’
Ministar kulture, omladine i sporta Kosova, Hajrulah Čeku najavio je da će se ove sedmice odlučivati o zabrani razvoja srpskih „paralelnih sportskih aktivnosti“ na Kosovu.
  • 25.10.2021
Selaković: Dve misije OEBS u Srbiji
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je, posle razgovora sa generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Helgom Šmid, izjavio da u Srbiji postoje dve misije OEBS – u Beogradu i Prištini.
  • 25.10.2021