Vesti
Politika

EU još bez termina za nastavak dijaloga

EU glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, i nakon formiranja vlasti na Kosovu, ne može da navede vremenski okvir u kome se očekuje nastavak pregovora.
EU još bez termina za nastavak dijaloga
Ilustracija (Foto Kim)

U evropskim krugovima bliskim procesu dijaloga, napomnje se da nastavak dijaloga zavisi prevashodno od "spremnosti obe strane" uz ocenu da novoizabrani premijer Kosova Aljbin Kurti "igra čudnu igru".

”Poruke Kurtija u javnosti donekle su u suprotnosti sa svešću o važnosti nastavka dijaloga iskazanom tokom njegovih kontakata sa EU zvaničnicma”, navode diplomatski izvori Tanjuga u Briselu.

Tokom posete specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajcka Beogradu i Prištini, pocetkom marta, najvaljeno je da ce se dijalog nastaviti u aprilu ili maju, odnosno odmah po formiranju vlasti u Prištini. I pored formiranih institucija u Prištini, u ovim trenutku gotovo je izvesno da do nastavka pregovora u Briselu neće doći pre maja, a pod znakom pitanja su i kasniji datumi.

”EU zvaničnici u svim svojim porukama Prištini insistiraju na važnosti nastavka dijaloga. To će se nastaviti i u narednim danima što javno što u bilateralnim kontaktima”, kažu izvori Tanjuga.

Sa druge strane, spremnost Beograda na nastavak dijaloga, bi trebalo da EU podrži novim korakom na putu evrointegracija, najverovatnije zakazivanjem nove Međuvladine konfrencijom EU - Srbija.

”I na taj nacin bi se Prištini dalo do znanja da ce Beograd napredovati dok ce oni, ukoliko ne pokažu istinsku volju za dijalogom ostati blokirani na EU putu”, navode u Briselu.

Dodaje se da EU očekuje da i javnost na Kosovu shvati proruku o važnosti dijaloga sa Beogradom za napredak celokupnog društva i da izvrši dodatni pritisak na svoje izabrane predstavnike u Prištini da krenu ka ispunjavanju želje građana za boljom evropskom budućnošću.Ostale vesti

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
  • 21.04.2021
Nakon formiranja novih kosovskih vlasti i odluke da će premijer Aljbin Kurti predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom, postavlja se  pitanje kakva su očekivanja Međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD, od nastavka dijaloga u Briselu.
  • 21.04.2021
Demokracija: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu
Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal "Demokracia.com" objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima.
  • 21.04.2021
Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021