Vesti
Politika

EU: Izbore posmatramo nepristrasno

Izborna posmatračka misija EU treći put dolazi na Kosovo kako bi pratila izborni proces. Šef misije Alojz Peterle pozvao je kandidate da se uzdrže od govora mržnje.
EU: Izbore posmatramo nepristrasno
Tokom današnje koferencije (Foto Kim)

U Prištini je danas predstavljena posmatračka misija Evropske unije za izbore zakazane 11. juna. Kako je na konferenciji za novinare rekao šef posmatračke misije Alojz Peterle ovo će biti najveća međunarodna misija koja posmatra ove izbore. Dodaje da njihova uloga nije da sprovode red već da pokušaju da spreče loše pojave i da pojačaju poverenje u proces.

„Mi smo nezavisna i nepristrasna misija i sveobuhvatno ocenjujemo celokupan izborni proces, ne samo dan izbora. To odmeravamo u odnosu na kosovsko zakodavstvo i evropske i međunarodne standarde za demokratske izbore“, rekao je Peterle.

On je istakao da je cilj misije da obezbedi da svi ljudi sa pravom glasa, bez obzira da li dolaze iz većinskih ili manjinskih zajednica ostvare demokratsko pravo, da se registruju, glasaju, da upute žalbe, da nastupe kao kandidati, da budu oslobođeni zastrašivanja.

„Politički akteri imaju odgovornost da se uzdržavaju od zapaljivog govora tokom svojih kampanja, da promovišu svoje platforme bez ohrabrivanja i podsticanja nasilja ili mržnje. To znači da svi birači teba da budu u stanju da na dan izbora daju svoj glas pod istim procedurama u dobro uređenim uslovima. Ovo zahteva jedinstvenu primenu pravila na svim biračkim mestima“, kazao je Peterle.

Šef izborne posmatračke misije EU Alojz Peterle sastao se do sada sa predstavnicima Centralne izborne komisije, članovima Komisije sa izborne žalbe i prigovore, Nezavisne komisije za medije, javnim tužiocem, kandidatima, civilnim sektorom.

Ova posmatračka misija će u nedelju 11. juna raporediti 100 posmatrača na četvrtini biračkih mesta. Svoje preliminarne nalaze predstaviće dva dana kasnije.Ostale vesti

Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020
Iz Grenelove kancelarije negiraju da postoji rok za sporazum
Portparol američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Dik Kastin demantovao je navode odlazećeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Ričard Grenel želi da do septembra bude postignut sporazum Beograda i Prištine.
  • 22.05.2020