Vesti
Politika

EU: Izbore posmatramo nepristrasno

Izborna posmatračka misija EU treći put dolazi na Kosovo kako bi pratila izborni proces. Šef misije Alojz Peterle pozvao je kandidate da se uzdrže od govora mržnje.
EU: Izbore posmatramo nepristrasno
Tokom današnje koferencije (Foto Kim)

U Prištini je danas predstavljena posmatračka misija Evropske unije za izbore zakazane 11. juna. Kako je na konferenciji za novinare rekao šef posmatračke misije Alojz Peterle ovo će biti najveća međunarodna misija koja posmatra ove izbore. Dodaje da njihova uloga nije da sprovode red već da pokušaju da spreče loše pojave i da pojačaju poverenje u proces.

„Mi smo nezavisna i nepristrasna misija i sveobuhvatno ocenjujemo celokupan izborni proces, ne samo dan izbora. To odmeravamo u odnosu na kosovsko zakodavstvo i evropske i međunarodne standarde za demokratske izbore“, rekao je Peterle.

On je istakao da je cilj misije da obezbedi da svi ljudi sa pravom glasa, bez obzira da li dolaze iz većinskih ili manjinskih zajednica ostvare demokratsko pravo, da se registruju, glasaju, da upute žalbe, da nastupe kao kandidati, da budu oslobođeni zastrašivanja.

„Politički akteri imaju odgovornost da se uzdržavaju od zapaljivog govora tokom svojih kampanja, da promovišu svoje platforme bez ohrabrivanja i podsticanja nasilja ili mržnje. To znači da svi birači teba da budu u stanju da na dan izbora daju svoj glas pod istim procedurama u dobro uređenim uslovima. Ovo zahteva jedinstvenu primenu pravila na svim biračkim mestima“, kazao je Peterle.

Šef izborne posmatračke misije EU Alojz Peterle sastao se do sada sa predstavnicima Centralne izborne komisije, članovima Komisije sa izborne žalbe i prigovore, Nezavisne komisije za medije, javnim tužiocem, kandidatima, civilnim sektorom.

Ova posmatračka misija će u nedelju 11. juna raporediti 100 posmatrača na četvrtini biračkih mesta. Svoje preliminarne nalaze predstaviće dva dana kasnije.Ostale vesti

Haradinaj: Hoti spustio nivo pregovora sa Beogradom
Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj smatra da je premijer Avdulah Hoti, spustio nivo pregovora sa Beogradom, slanjem koordinatora koji će u Briselu predstavljati Prištinu, piše Gazeta Ekspres.
  • 12.08.2020
Hoti održao video konferenciju sa šefovima bezbednosnih institucija
Navodni ulazak srpske vojske na kosovsku teritoriju i zabrinutost koju su izrazili stanovnici koji žive uz administrativnu liniju na području Karačeva, naveli su šefa kosovske vlade Avdulaha Hotija da sazove telekonferenciju sa svim čelnicima bezbednosnih institucija na Kosovu.
  • 11.08.2020
Povlačenje sredstava iz Trusta od septembra, ali ne za sve?
Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji između ostalog, predviđa i povlačenje 10% sredstava od ušteđevine iz Trusta, može stupiti na snagu u prvoj sedmici septembra, rečeno je nakon sastanka potpredsednika kosovske vlade Besnika Tahirija i direktora Penzijsko štednog fonda, Ardiana Zalija (Zalli), prenosi Klan Kosova.
  • 11.08.2020
Vulin: Priština želi da administrativna linija bude granica

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da Priština želi da se kosovska policija nađe na administrativnoj liniji kako bi rekla da je to granica, što bi predstavljalo bezbednosnu pretnju.

  • 11.08.2020
Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020