Vesti
Politika

EU ima strategiju za Indopacifik, a nema za Balkan

Tekuće ratne igre u Srbiji i na Kosovu nisu neposredna opasnost po mir, ali to može da se promeni ukoliko Evropa uskoro ne izađe sa smislenom strategijom za Balkan, piše švajcarski list Noje cirher cajtung (Neue Zuercher Zeitung), a prenosi Dojče vele.
EU ima strategiju za Indopacifik, a nema za Balkan
Nedaleko od administrativnog prelaza Jarinje na severu Kosova (Foto arhiva Kim)

U tekstu Andreasa Ernsta, jednog od najboljih poznavalaca Balkana među zapadnim novinarima, navodi se da je istinski razlog konfrontacije na Jarinju i Brnjaku to što Evropska unija (EU) ne zna kako da se postavi prema regionu.

"Spirala eskalacije je pokrenuta i srpski predsednik Aleksandar Vučić je dalje zateže. Uz veliku medijsku buku prebacio je tenkove na jug i naložio da vojni avioni zagrme tik uz kosovski vazdušni prostor. Njegov ministar odbrane je u pratnji ruskog ambasadora posetio trupe na južnoj granici, koja je za Srbiju tek administrativna linija", piše Noje cirher cajtung.

"Ipak, to nije marš za vraćanje Kosova. Vučić je izgradio scensku pretnju kako bi domaćoj publici pokazao da ne može za nos da ga vuče odbegla pokrajina. Niti njeni zapadni zaštitnici. Njegovom rivalu, kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju (Albin), stalo je da demonstrira suverenitet Kosova koji Srbija poriče. U to ime, njemu ne smeta što još više udaljava kosovske Srbe od nevoljene države (Kosova)", navodi list.

U tekstu se navodi da ova proračunata, ali opasna eskalacija dolazi jer su pregovori pod patronatom EU zapali u ćorsokak.

"EU je zakazala kao pregovarač jer ne insistira na sprovođenju sporazuma. Još 2013. su se Kosovo i Srbija saglasili da se kosovski Srbi integrišu u administrativni sistem zemlje. Zauzvrat je opštine u kojima dominiraju Srbi trebalo da naprave zajednicu sa delimičnom autonomijom. Ali, za Kurtijevu vladu je zajednica opština tabu, a integracija Srba je zastala na pola puta. Briselu ništa bolje ne pada na pamet nego da kaže kako sporazum i dalje važi", piše ciriški list.

EU nije u stanju da iznudi sprovođenje sporazuma jer ne zna šta bi sa ovim regionom, dodaje se u tekstu.

"Ona nema štap i šargarepu. Strateška vizija da se Zapadni Balkan primi u uniju izbledela je do neprepoznatljivosti. Alternativa nije na vidiku. Zapadni Balkan se prepušta sebi", dodaje se.

"Kad gospođa (Ursula) Fon der Lajen u sredu bude letela u pravcu Beograda, uz malo sreće baciće pogled na ratne igre na kosovskoj granici. Možda joj tada sine da vodi Evropsku komisiju koja ima geopolitičke pretenzije. Brisel čak ima strategiju za Indopacifički region", završava Ernst uz dozu cinizma.

U sličnom tonu piše Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung), koji navodi da se nestanak briselskog uticaja u regionu primećuje već godinama.

"To i ovih dana postaje jasno. Ni u Beogradu ni u Prištini se ne uzimaju preozbiljno evropska upozorenja da treba nastaviti dijalog. Takozvanu perspektivu ulaska u EU za Zapadni Balkan, nekada centralni briselski instrument za uticaj u regionu, kao papagaji pominju diplomatski udarnici iz zapadne Evrope, ali ona postoji samo na papiru, i to sve strane znaju", piše nemački list.

Berlinski Tagesšpigel (Der Tagesspiegel) piše o eskalaciji "bizarne svađe" o registarskim oznakama. U tekstu se navodi ocena analitičara da Kurtijevi oštri potezi imaju veze sa kosovskim lokalnim izborima u oktobru.

"Čuje se da premijer Kurti pokušava da tvrdim gardom prema Beogradu ispolira svoj skromni bilans... I u Srbiji su na proleće parlamentarni i predsednički izbori. Zato predsednik Vučić ne propušta priliku da se postavi kao sveprisutni zaštitnik svih Srba", dodaje Tagesšpigel.

Toj oceni se pridružuje i komentator onlajn-izdanja nedeljnika Cajt. Naslov tog komentara je "Varnice nad buretom baruta".

Tabloid Bild je preneo reči jednog portparola nemačkog Bundesvera da je "stanje na severnoj kosovsko-srpskoj granici napeto i da ima latentni potencijal za eskalaciju".

Portparol nemačke vojske je dodao da se "pomno prati" situacija i da je NATO pojačao patrole, navodi Dojče vele.Ostale vesti

Petkoviću ponovo zabranili ulazak na Kosovo
Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petru Petkoviću, ponovo nije dozvoljeno da poseti Kosovo gde je, kako se navodi u saopštenju, trebalo da obiđe srpski narod i uruči pomoć. Ovo je, prema podacima Kancelarije, peta zabrana od početka godine Petkoviću.
  • 02.12.2021
Obradović vodi patriotski blok
Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović promovisan je kao predsednički kandidat patriotskog bloka osam organizacija, koje su potpisale sporazum o saradnji "Novi ljudi za promenu sistema".
  • 02.12.2021
Prošao novembar, a obećanje Srpske liste o napuštanju institucija ostalo neispunjeno
“Ukoliko u toku novembra meseca ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, Srpska lista će napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na severu”, obećao je predsednik ove stranke, Goran Rakić uoči lokalnih izbora na Kosovu. Novembar je prošao, razgovora delegacija o ZSO u Briselu nije bilo, ali su, prema svemu sudeći, čelnici Srpske liste na severu odlučili da zadrže svoje pozicije, piše KoSSev. A da li će tako i ostati – ovaj portal nije uspeo da sazna, jer se najviši čelnici ove stranke nisu javljali na pozive, ali se i nisu javno oglasili. Sa druge strane, sagovornici KoSSeva podsećaju da se i ranije „obećavalo pa zaboravljalo“, te ne misle da će se bilo šta promeniti.
  • 02.12.2021
CIK: U Klokotu pobedio kandidat SL, a u Prizrenu PDK
Centralna izborna komisija potvrdila je konačne rezultate drugog kruga izbora za gradonačelnike Prizrena i Klokota. Novi gradonačelnik Prizrena je Šaćir Totaj iz PDK, dok će Klokotom u naredne četiri godine upravljati kandidat Srpske liste, Vladan Bogdanović.
  • 01.12.2021
Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021
Borelj: Dijalog Beograda i Prištine jedini način za stabilizaciju
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj izjavio je da i dalje postoji potreba da Beograd i Priština obnove dijalog, jer nema drugog načina za stabilizaciju situacije.
  • 01.12.2021