Vesti
Politika

EU: Haradinaj uskoro u Briselu, od dijaloga zasad ništa

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj boraviće iduće nedelje u Briselu na zasedanje Saveta za SSP Evropska unija-Kosovo. Zasad nema znakova da bi u skorije vreme mogao da se obnovi dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.
EU: Haradinaj uskoro u Briselu, od dijaloga zasad ništa
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

To su agenciji Beta preneli izvori u Evropskoj komisiji u Briselu koji su naveli da Haradinaj dolazi 17. novembra, dan pošto će se održati zasedanje Saveta za SSP EU Srbija.

Očekuje se da 15. novembra na redovni uzvratni sastanak sa čelnicima NATO u Briselu dođe predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali su izvori u EK rekli da, po sadašnjim informacijama, nije predviđeno da se on susretne i sa nekim visokim zvaničnica EU.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji su dodali da su u toku "izvesni kontakti" Brisela, Beograda i Prištine, ali da nema naznaka nove runde dijaloga.

Predsednik Vučić je nedavno izjavio da pre nove runde pregovora sa Prištinom, na Kosovu treba da počne sprovođenje dela Briselskog sporazuma o uspostavljanju Zajednice srpskih oppština.Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021