Vesti
Politika

EU: Formirati ZSO i sarađivati sa Specijalnim sudom

Slovačko predsedavanje u ime Saveta ministra EU, pozvalo je kosovske vlasti da brzo i u dobroj volji primene dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština i sarađuju sa Specijalnim sudom.
EU: Formirati ZSO i sarađivati sa Specijalnim sudom
Brisel (Foto Kim)

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, slovačko predsedavanje i evropski ministri pozdravili su nedavne dogovore o primeni sporazuma o slobodi kretanja i telekomunikacijama, ocenivših ih kao važan korak napred u celokupnom procesu.

Istovremeno, evropski ministri iznose očekivanja da će se dogovoreno u oblasti pravosuđa, kao i otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici, obaviti tokom januara naredne godine.

Savet podseća da je napredak u okviru dijaloga bio usporen u prvoj polovini ove godine.

Savet ministra navodi da će nastaviti da prati zalaganje Kosova u cilju vidljivog i održivog napretka normalizacije odnosa sa Srbijom, kako bi i Srbija i Kosovo nastavili svoje evropske puteve, bez da se međusobno blokiraju na tom putu.

U dokumentu koji je, umesto zaključaka Saveta ministra, izdalo slovačko predsedavanje EU, kosovske vlasti su pozvane da sarađuju sa Specijalnim sudom.

Pozdravljena je činjenica da je Kosovo ispunilo preostale obaveze kada je reč o uspostavljanju Specijalne komore i Kancelarije specijalnog tužilaca za ratne zločine, koji bi trebalo da istraže navode o zločinima počinjenim tokom i posle sukoba 1999. godine.

"Sve vlasti na Kosovo bi trebalo da se povinuju njihovim zahtevima za saradnju", navodi se u zvaničnom dokumetu Slovačkog predsedavanja.Ostale vesti

Oko pola miliona evra za organizaciju i održavanje izbora na severu Kosova
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je kazao za Kohu da oko 500.000 evra koštaju priprema i održavanje vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova koji su zakazani za 23. april.
  • 28.03.2023
Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.
  • 28.03.2023
Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

  • 28.03.2023
Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da EU i SAD treba da pojačaju pritisak na Beograd da prizna Kosovo, jer kako je naveo, "dokazano je da oni najbolje znaju taj jezik".

  • 28.03.2023
Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

  • 28.03.2023
Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".
  • 28.03.2023