Vesti
Politika

"EU dvostrukim standardima blokira države saradnice, a države ucenjivače nagrađuje"

Kosovski predsednik Hašim Tači, na konferenciji u organiziciji Instituta "Istok-Zapad“", kao glavni panelista govorio je o procesu dijaloga Kosova i Srbije.
Foto: info služba kosovskog predsednika

Tači je na panelu kazao, da u vreme kada se održava Samit NATO-a u Londonu, predsednik Srbije odlazi u Rusiju, te da je to poruka njegove orijentacije, navodi se u saopštenju kabineta kosovskog predsednika.

„Ovo je poruka o orijentaciji Srbije. Takođe smo tokom jučerašnjeg dana čuli izjave srpskih lidera koji negiraju zločine i genocid na Kosovu“, kaže Tači.

Dodao je, da odnosi Kosova i Srbije ne utiču samo na ta dve subjekta, nego i na stabilnost regiona i EU.

Govoreći o evroatlantskoj perspektivi država Zapadnog Balkana, Tači je istakao da Kosovo treba da dobije liberalizaciju viza što je pre moguće.

„To ne vidimo kao poklon, to je nešto što Kosovo zaslužuje i ispunilo je kriterijume da to i dobije. Kao drugo, otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, mora se desiti u bliskoj budućnosti. Blokiranje pregovora je bila loša poruka čitavom Zapadnom Balkanu“.

Pred državnim predstavnicima SAD-a, EU i predstavnicima civilnog društva, Tači je rekao da EU ima dvostruke standarde, dodaje se u saopštenju kabineta kosovskog predsednika.

„Dok se Kosovo blokira liberalizacijom, a Makedonija i Albanija otvaranjem pregovora, Srbiji se obećava otvaranje novih poglavlja. Dakle, vidimo da se nagrađuju oni koji ucenjuju EU odnosima sa Rusijom“, rekao je on.

Prema mišljenju Tačija, "kada su započeti razgovori 2012. godine, jedno od nepisanih pravila je bilo da se ne uslovljava proces, a sada se taksa koristi za uslovljavanje dijaloga".

„Kako da napredujemo? Iz iskustva u dosadašnjim procesima, želim da pomenem dve stvari. Kao prvo, jedinstvo država Kvinte, koje je ključno za dalji nastavak ovog procesa. I drugo, potpuna koordinacija SAD-a sa EU, iako ni ta koordinacija ne znači ništa, kada zemlje Evropske unije nije briga šta je EU odlučila. Neke od njih još uvek izazivaju mnogo konfuzija u našim državama, kako kod političara, tako i kod građana“, istakao je Tači.

On je dodao, da dijalog i konačni sporazum Beograda i Prištine nemaju alternativu, kada je stabilnost Balkana u pitanju.

Tači je govorio i o izbornom procesu na Kosovu i o naporima u stvaranju nove Vlade.

Kazao je, da je "Kosovo uspešno položilo test demokratije, bez obzira na izborni rezultat".

„Partija koja je pobedila treba da otpočne formiranje Vlade. Želim da istaknem da će se svaki proces sa Srbijom tretirati na nivou dve suverene države uz politički konsenzus na Kosovu. Ja sam predsednik i uložiću napore u postizanje unutrašnjeg konsenzusa na Kosovu. Polarizacije ne prestaju u pluralističkom sistemu, ali došlo je vreme da imamo paket prioriteta između pozicije i opozicije, kako po tim pitanjima ne bi bilo razlika“.

 Ostale vesti

Vučić: Pritisci na Srbe neće prestati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pritisci na Srbe, posebno u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati, zato što se, kako je naglasio, vodi stalna kampanja albanskih medija protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta, javlja Tanjug.
  • 27.05.2020
Kurti: Ne treba da brinemo da će protesti biti nasilni
Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, rekao je da na Kosovu ima povoda za proteste zbog mnogih stvari, ali da ne bi trebalo brinuti da će takvi protesti biti nasilni.
  • 27.05.2020
EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom
Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak
  • 27.05.2020
Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020