Vesti
Politika

EU demantuje Kurtija: Kakav je zapravo predlog bio na stolu u Briselu

Zvaničnici Evropske unije opovrgli su navode kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je jedino on došao sa predlogom na poslednjoj rundi dijaloga, piše Radio Slobodna Evropa.

EU demantuje Kurtija: Kakav je zapravo predlog bio na stolu u Briselu
Miroslav Lajčak, Žozep Borel i Aljbin Kurti (Foto EC - Audiovisual Service/Robert Atanasovski)

„Izjava premijera Kurtija, da je njegov predlog bio jedini na stolu, je jednostavno netačna“, naveo je jedan zvaničnik u Briselu, dan nakon još jednog neuspešnog susreta između premijera Kosova i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel izjavio je, nakon sastanka, da kosovski premijer nije prihvatio kompromisni predlog EU.

Kurti je, pak, izjavio da na sastanku „ni sa srpske strane niti sa strane Brisela nije bilo nikakvih papira kao predloga“.

Izvori iz Brisela tvrde da je stranama već u junu predstavljen predlog za redosled primene sporazuma iz Ohrida.

Nakon toga, prema ovim izvorima specijalni evropski predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak je imao „sedam rundi odvojenih razgovora sa stranama o ovom predlogu“, navodi RSE.

Međutim, isti izvori koji su opovrgli navode premijera Kosova nisu odgovorili na novinarska pitanja da li je EU izašla sa konkretnim dokumentom na sastanku održanom 14. septembra.

Šta stoji u evropskom predlogu o primeni dogovora

Dokument, za koji evropska strana tvrdi da je predstavljen stranama na sastanku u junu, nosi datum 19. juli.

U ovom dokumentu, u koji su novinari imali uvid, se predviđa da proces primene sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa počne za pokretanjem procesa pregovora o statutu instrumenata samoupravljanja kosovskih Srba, što praktično znači rad na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Nakon ovog, kako se navodi u dokumentu, Srbija više ne bi insistirala na korišćenju fusnote ili učešću Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) u regionalnim forumima.

Predviđa se, potom, završetak pregovora o statutu instrumenta samoupravljanja kosovskih Srba.

Naredni korak u procesu bio bi da se strane neće mešati u unutrašnje stvari jedne druge te se uzdržavati od bilo kakvog oblika nasilja ili pretnje nasiljem.

Prema predlogu EU, sledilo bi uspostavljanje instrumenata samoupravljanja, praćeno ukidanjem struktura kojima upravlja Srbija na Kosovu i njihovom tranzicijom, prema potrebi, pod istim instrumentom.

Potom bi došlo do priznanja odgovarajućih dokumenata i nacionalnih simbola.

Nakon ovog koraka, predlaže se u dokumentu da dođe do sporazuma o obavezujućoj mapi puta za implementaciju odgovarajućih neispunjenih obaveza koje proizilaze iz ranijih sporazuma o dijalogu.

Naredna tačka predviđa formalizaciju statusa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, a nakon toga bi usledili praktični aranžmani za razmenu stalnih misija.

Nakon ovog, prema evropskom predlogu, Srbija se ne bi protivila članstvu Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, a potom bi na Kosovu došlo do okončanja internih procedura za zaštitu srpskih objekata verskog i kulturnog nasleđa.

Na samom kraju se predviđa pokretanje pregovora o pravno-obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji.Ostale vesti

Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023
Stano o hapšenjima: Pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima na Kosovu
Evropska Unija je u kontaktu sa vlastima u Prištini kako bi dobila sve informacije o poslednjim hapšenjima Srba na severu Kosova, pod optužbom da su počinili ratne zločine.
  • 21.09.2023