"EU da se zamisli o svojoj moći rešavanja problema BG i PR"

Posle još jednog poziva šefice diplomatije EU Federike Mogerini Prištini da ukine takse i tako omogući nastavak dijaloga, u Evropskom parlamentu upozoravaju na činjenicu da uticaj EU do sada nije imao nikakav efekat na prištinsku stranu, zbog čega bi, kažu, EU trebalo da se zapita o svojoj poziciji uspešnog medijatora.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto Beta)

Poslanik Evropskog parlamenta Andor Deli ističe da je Evropska komisija više puta pokušala da utiče na albansku stranu da nešto promeni.

"Do sada nemamo nikakav efekat, a to je poražavajuće za Evropsku komisiju, EU i njen uticaj na kosovsku stranu. EU bi trebalo da se zamisli o svom položaju i svojoj moći da rešava ozbiljne političke probleme na svom kontinentu", dodaje Deli.

Federika Mogerini je u svom govoru pred Savetom bezbednosti UN upravo navela pomirenje na Zapadnom Balkanu i primer dijaloga Beograda i Prištine kao deo doprinosa EU multilateralnom sistemu.

Mogerinijeva je tom prilikom ponovila da je preduslov za nastavak dijaloga ukidanje taksi koje su prištinske vlasti uvele na robu iz Srbije.

U Evropskom parlamentu konstatuju da je ponašanje Prištine "potpuno neprihvatljivo", ali i da EU, i pored toga radi "malo na tome da izvrši pritisak na Kosovo da ukine tarife"

"Svi kažu da je to negativno, da komplikuje situaciju u regionu i diže tenzije. Ali, isto tako ništa se ne menja. Ne znam koliko dugo ćemo još toleristi ovo", kaže predsednik parlamentarnog Odbora za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan.

I dok Kukan ocenjuje da je "taktika Prištine potpuno neprihvatljiva", predstavnik Slovenije u Evropskom parlamentu Franc Bogovič ocenjuje da su takse "politički i privredni promašaj", čime se pokušavaju rešiti neki "drugi problemi na relaciji Beograd–Priština", dok narod trpi posledice.

"Svaki trgovinski rat je nož u leđa konstruktivnoj saradnji", poručuje poslanik i izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl.

Vajgl naglašava da nema pojedinca, niti institucije u EU koja nije zauzela negativan stav prema meri kao što su takse.

Ocenjuje da je nastavak dijaloga suštinski važna stvar za Beograd, Prištinu i perspektivu proširenja EU i da se problemi moraju uravnotežiti.

"Ako će se nastaviti dijalog gluvih, niko neće profitirati. Onda će i EU perspektiva proširenja za države Zapadnog Balkana da se dovede pod znak pitanja", zaključuje Vajgl.

Ostale vesti

 • Vučić: Priština testira Srbe na severu

  Vučić: Priština testira Srbe na severu

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da su nove provokacije Prištine ozbiljan problem i da su poslednjom akcijom na severu KiM hteli da "testiraju" Srbe i vide ko je i na koji način spreman da im se suprotstavi.

 • Skupština Kosova inicirala zakon o zabrani igara na sreću

  Skupština Kosova inicirala zakon o zabrani igara na sreću

  Skupština Kosova je na vanrednoj sednici, koja je sazvana na zahtev poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova, sa 74 glasa za usvojila rezoluciju kojom se od Vlade zahteva da u roku od 30 dana pripremi i Skupštini dostavi izmene i dopune zakona kojima se onemogućava organizovanje igara na sreću na teritoriji Kosova.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane