Vesti
Politika

“EU da se zabrine zbog predavanja Lazarević na Akademiji”

Kosovski predsednik Hašim Tači navodi da bi Evropska unija trebalo da bude zabrinuta što će penzionisani general Vladimir Lazarević održati predavanje na Vojnoj akademiji u Beogradu.
“EU da se zabrine zbog predavanja Lazarević na Akademiji”
Vladimir Lazarević (Foto Srđan Ilić/Tanjug)

Hašim Tači je na društvenoj mreži Fejsbuk objavio da ne prejudicira odgovor EU, ali navodi da "ne zna šta je gore, od činjenice da će Vladimir Lazarević, osuđeni za ratne zločine protiv čovečnosti, predavati na Vojnoj akademiji Srbije".

"Ostaje da se vidi da li će ovo ubrzati ili usporiti članstvo Srbije u EU", podvukao je Tači.

Haški osuđenik Vladimir Lazarević, bivši komandant Prištinskog korpusa i Treće armije Vojske Jugoslavije, drži danas predavanje na Vojnoj akademiji.

Kako navode Novosti, on je izjavio da je za njega čast što će predavati na toj Akademiji.

 Ostale vesti

Hoti prepustio upravljanje vladom svojoj zamenici
Kosovski premijer, Avdulah Hoti, nakon što potvrđeno da je pozitivan na korona virus, prepustio je upravljanje vladom svojoj zamenici Aljbuleni Baljaj-Haljimaj, članici Socijaldemokratske inicijative, javljaju prištinski mediji.
  • 05.08.2020
Haradinaj ne podržava Hotija u dijalogu s Beogradom

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je izrazio neslaganje prema načinu na koji je prištinska strana pristupila obnovljenom dijalogu s Beogradom, istakavši da premijer Avdulah Hoti privatizuje taj proces.

  • 05.08.2020
U Prištini u petak o nacrtu zakona o vrednostima OVK
Poslanici kosovske skupštine razmatraće u petak 7. avgusta nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će pojačati ionako postojeći strah kod svih nealbanskih etničkih zajednica na Kosovu.
  • 04.08.2020
Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

  • 04.08.2020
Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalog
Koordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".
  • 04.08.2020
Hiseni pozvao Palmera da SAD aktivno prisustvuje Briselskom dijalogu
Kosovski koordinator u procesu dijaloga sa Srbijom Skender Hiseni sastao se danas u Vašingtonu sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom, koji je Hiseniju naglasio da SAD ceni konstruktivnu posvećenost vlade i svih kosovskih institucija u procesu dijaloga.
  • 03.08.2020