Vesti
Politika

EU: Beograd i Priština da ispune obaveze, rad na uspostavljanju ZSO bez odlaganja i uslovljavanja

Evropska unija je pozvala Beograd i Prištinu da ispune obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o normalizaciji odnosa i naglasila da rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova.
EU: Beograd i Priština da ispune obaveze, rad na uspostavljanju ZSO bez odlaganja i uslovljavanja
Sedište EU u Briselu (Foto Kim arhiva)

EU je podsetila i na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu Kosova kako bi se smanjile napetosti, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Savet ministara spoljnih poslova EU je takođe izrazio zabrinutost zbog izostanka napretka na prošlonedeljnom sastanku strana u Briselu.

"Ministri su izrazili zabrinutost zbog neispunjavanja obaveza iz sporazuma na putu normalizacije odnosa. Dve strane su se ranije ove godine složile o ovom putu normalizacije. To je obaveza i Savet ministara traži od strana da se konstruktivno i u dobroj veri angažuju na njenoj implementaciji", navodi se u saopštenju Saveta EU.

Kako je navedno, to znači početak implementacije na osnovu Predloga EU bez daljeg odlaganja, što takođe uključuje obavezu obe strane da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume iz dijaloga.

Rad na uspostavljanju opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova, navodi se u saopštenju Saveta EU.

EU je takođe podsetila strane na njihovu odgovornost da poštuju princip poverljivosti u dijalogu, koji je, kako je navedeno, ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa.

EU je naglasila da je "podjednako zabrinuta zbog izostanka napretka obe strane u deeskalaciji tenzija na severu Kosova, nekoliko meseci nakon najnovijeg izbijanja nasilja u kojem su povređeni građani, trupe KFOR-a, policija i predstavnici medija, neki sa teškim i trajnim posledicama".

"Uprkos ponovljenim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na severu ostaje napeta", navodi se u saopštenju Saveta EU.

Precizira se da u ovom kontekstu potezi Prištine, "uključujući eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova, naloge za iseljenje, telekomunikacije i korišćenje specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednicama nisu u skladu sa vladavinom prava i rizikuju da dalje povećanje tenzija".

Navedeno je i da su "neprekidni napadi manjih razmera od strane kriminalnih grupa i zastrašivanje novoregrutovanih policajaca kosovskih Srba/lokalnog stanovništva neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti“.

“Blokiranje Energetske mape puta od strane Srbije, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom na putu normalizacije i njegovim aneksom, protivni su duhu procesa dijaloga", dodaje Savet EU.

Zahtevi dati u saopštenju EU od 3. juna ostaju u potpunosti važeći, a mere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Prištinom, navodi se u saopštenju.

EU je spremna da ukine ove mere u slučaju napretka u ispunjavanju postojećih zahteva, ili da proceni dalje mere prema obema stranama, ako bude potrebno.

Savet EU je pozvao sve političke aktere, na svim nivoima vlasti u Prištini i Beogradu da se konstruktivno angažuju u procesu koji vodi ka prevremenim lokalnim izborima na severu Kosova izbegnu dalje eskalacione korake i podrže napredak u dijalogu uz podršku EU.

EU je, takođe, izrazila punu podršku naporima visokog predstavnika Žozepa Borela u svojstvu fasilitatora dijaloga Beograda i Prištine, kao i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, i podsetila strane da njihov evropski put vodi kroz Dijalog uz podršku EU i kroz normalizaciju odnosa, navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Šole razgovarao sa Vučićem i Kurtijem: Hitno potrebno da se obe strane vrate dijalogu
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade na deeskalaciji situacije.
  • 26.09.2023
AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023