Vesti
Politika

EU: Beograd da poštuje sporazum

Evropska unija očekuje da se, kako je rečeno danas, u slučaju najavljene posete kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija Beogradu poštuje procedura.
EU: Beograd da poštuje sporazum
Maja Kocijančić (Foto voiceofserbia.org)

“Tokom dijaloga o normalizaciji dogovorena je procedura uzajamnih poseta srpskih i kosovskih zvaničnika koja predviđa da se sve rešava preko oficira za vezu”, rekla je na redovnom brifingu za novinare portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.

Ona je kazala da u EU očekuju da se ta procedura poštuje i u ovom konkretnom slučaju.

U Briselu su juče istakli da EU nije ni inicijator ni organizator skupa na kojem bi, prema najavama iz Prištine, mogao da učestvuje Tači i da shodno tome ne bilo umesno da to komentarišu.

“Naš stav je da podržavamo sve što doprinosi procesu pomirenja i dobrosusedskim odnosima u regionu”, rečeno je Tanjugu u sedištu EU.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023