Vesti
Politika

Ešton u četvrtak sa Dačićem i Tačijem

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je pozdravila ishod lokalnih izbora na Kosovu i najavila da će se sa premijerima, Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem, ponovo sastati u Briselu u četvrtak, 5. decembra.
Ešton u četvrtak sa Dačićem i Tačijem
K.Ešton, I. Dačić i H. Tači (Foto novosti.rs)

"Razgovaraćemo o tome kako da ostvarimo napredak u preostalim pitanjima u sprovođenju sporazuma iz aprila. Ovo je posebno važno u svetlu predstavljanja mog novog izveštaja o dijalgu na Savetu ministara EU u decembru", rekla je Ešton.

Visoka predstavnica EU je u saopštenju izrazila zadovoljstvo zbog glatkog održavanja drugog kruga lokalnih izbora na Kosovu u nedelju, 1. decembra, i čestitala glasačima.

"Ovi izbori presudni su za budućnost Kosova i za proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije", navodi se u saopštenju kabineta Ešton.

Ešton je zahvalila OEBS-u za neumorne napore za olakšavanje izbora na severu i pohvalila glavnog posmatrača Roberta Gualtjerija i Posmatračku misiju EU zbog napornog rada.



Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021