Vesti
Politika

Ešton: 220 sati razgovora o normalizaciji odnosa

Nakon završenog panela o odnosima Srbije i Kosova, premijeri Dačić i Tači poručili da su spremni za nastavak saradnje.
Ešton: 220 sati razgovora o normalizaciji odnosa
Foto www.securityconference.de

Moderator panela održanog u Minhenu bila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton. Ona je tom prilikom rekla da je su Ivica Dačić i Hašim Tači proveli oko 220 sati u razgovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je tokom panela održanog poslednjeg dana 50. bezbednosne konferencije pozvao kosovske Srbe da učestvuju na parlamentarnim izborima koji se održavaju ove godine na Kosovu.

"Održani su lokalni izbori uz aktivno učešće kosovskih Srba. Srbi bi trebalo da izađu na parlamentarne izbore. Glavno pitanje je kako Srbe na severu Kosova uveriti da budu konstruktivni i da je saradnja u njihovom interesu", rekao je Dačić.

Premijer Kosova Hašim Tači osvrnuo se na izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice.  

"Lokalni čelnici kažu da su spremni na saradnju i ja jedva čekam da počnemo da rešavamo praktična pitanja", rekao je Tači.

Dačić, Tači i Ešton sastaće se u novoj rundi dijaloga 12. februara u Briselu.Ostale vesti

Stejt department: Stav o ZSO jasan, ne možemo da komentarišemo navodne diplomatske prepiske
Stejt department ne može da komentariše navodnu diplomatsku prepisku, ali američki stav u vezi sa Zajednicom srpskih opština (ZSO) na Kosovu je jasan, navodi se u odgovoru Glasu Amerike, povodom pisanja pojedinih srpskih medija o navodnoj blokadi članstva Kosova u Savetu Evrope – dok vlasti te države ne usvoje konstruktivniji stav o ZSO.
  • 31.01.2023
Gervala: Odbaciti modele ZSO koji dozvoljavaju Srbiji da narušava suverenitet Kosova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je da svaki model ZSO koji dozvoljava Srbiji da narušava suverenitet Kosova treba odbaciti.

  • 31.01.2023
Brnabić: Nije mi jasno zašto se ’’Fridrih Ebert’’ bavi osnivanjem ZSO
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije videla nacrt statuta Zajednice srpskih opština na KiM koji je uradila Fondacija "Fridrih Ebert", ali da joj nije jasno zašto se oni bave osnivanjem ZSO jer, kako je istakla, zna se čiji je to posao – Upravljačkog tima.
  • 31.01.2023
Srpska lista: Srbi žele ZSO

Debati o ZSO, njenom formiranju, nadležnostima, funkcionisanju i izazovima, održanoj u ambasadi SAD u Prištini prisustvovali su i predstavnici Srpske liste.

  • 31.01.2023
Vučić s Dodikom razgovarao o zapadnim inicijativama oko Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o zapadnim inicijativama vezanim za Kosovo.

  • 31.01.2023
DPK pozitivno ocenjuje inicijativu Hovenijera

Predstavnici Demokratske partije Kosova ocenjuju pozitivnim pozitivno poziv ambasadora SAD na Kosovu Džefrija Hoveniera za zajednički sastanak o formiranju Asocijacije/Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom.

  • 31.01.2023