Vesti
Politika

ESSP: Vučić i Tači će raditi na otpočinjanju nove faze dijaloga

Evropska služba za spoljne poslove je saopštila da su se Aleksandar Vučić i Hašim Tači saglasili da rade na otpočinjanju nove faze dijaloga Beograda i Prištine.
ESSP: Vučić i Tači će raditi na otpočinjanju nove faze dijaloga
Hašim Tači, Federika Mogerini, Aleksandar Vučić (Foto Tviter/Maja Kocijančić)

Srpski i kosovski predsednik su do tog zaključka došlo na neformalnom sastanku u Briselu, s namerom da se dogovore o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kako se navodi, “radi normalizacije odnosa i pomirenja“.

“Oni su se saglasili da treba raditi na počinjanju nove faze u dijalogu Beograda i Prištine i odlučili su da njihovi timovi počnu da rade na pripremama. Oni su izrazili značaj implementacije dogovora koji su postignuti u dijalogu – bez odlaganja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, koja je i inicirala ovaj sastanak, potvrdila posvećenost Evropske unije evropskoj perspektivi celog Zapadnog Balkana.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022