Vesti
Politika

Eskobar: Sporazum o normalizaciji moguć do kraja godine

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je svrha njegove posete da radi sa političkim liderima u regionu kako bi se napredovalo po evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, uz napomenu da se radi o sporazumu o normalizaciji, a ne priznanju. On je kazao da bi voleo da sporazum bude postignut u ovoj godini. Prema njegovim rečima, od sastanka u Ohridu se ne očekuje bilo kakvo potpisivanje.
Eskobar: Sporazum o normalizaciji moguć do kraja godine
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Foto USEP)

Eskobar je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je stav SAD da je evropski predlog najbolji prilika za napredovanje u procesu normalizacije.

„Očekujemo da strane budu ozbiljne, fleskibilne i konstruktivne, da Kosovo i Srbija imaju mirne, predvidive i konstruktivne odnose i od toga će korist imati ceo region“, naglasio je Eskobar.

On je rekao da bi voleo da sporazum o normalizaciji bude postignut u ovoj kalendarskoj godini.

„Mislim da je to moguće“, rekao je Eskobar novinarima u Beogradu upitan o rokovima za postizanje i primenu evropskog sporazuma o Kosovu o kojem će se u subotu razgovarati u Ohridu.

Kaže da od sastanka u Ohridu se ne očekuje bilo kakvo potpisivanje, ali se želi dogovor kako napredovati.

Eskobar je rekao i da bi voleo da srpska zajednica učestvuje na izborima na Kosovu, kao i da Srbi već sada učestvuju u svim institucijama Kosova.

Prema njegovim rečima, Zajednica srpskih opština je važan korak u odnosima Srbije i Kosova i jasno je da je to obaveza predviđenima brojnim dokumentima.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023