Vesti
Politika

Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar (Foto FoNet Aleksandar Barda)

"Dijalog treba da bude evropski, jer Begrad i Priština žele članstvo u EU, ali SAD su uključene u taj proces, kako bi se došlo do rešenja korisnog za sve strane", naveo je Eskobar.

On je izrazio uverenje da će ekonomski potencijal regiona stvoriti uslove za integraciju zemalja Zapadnog Balkana.

Eskobar je izjavio da je formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu pravna obaveza i da će se dogoditi.

"U centru svih napetosti je 70.000 Srba na severu Kosova. Oni treba da imaju garantovanu zaštitu svih institucija Kosova i učestvuju u životu Srbije", rekao je Eskobar.

On je u razgovoru u organizaciji Evropskog centra Atlantskog saveza naveo da Vašington često razgovara sa članicama EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost.

"Kosovo je nezavisna država, pa je samo potrebno da se to prizna. Obavezujući sporazum između Beograda i Prištine će otvoriti put da se poveća broj država koje priznaju Kosovo", izjavio je Eskobar.

On je naveo da je malo verovatno da bi iko u Evropi poverovao da je Kosovo deo Srbije.

"To ne znači da Srbija i Kosovo ne mogu sarađivati u kulturi, trgovini, zaštiti životne sredine. Beograd i Priština će imati mirne odnose, što će se postići transatlantskim procesom", rekao je Eskobar.

On je izjavio da je budućnost Zapadnog Balkana multietnička demokratija.

Eskobar je rekao da je podsticao Srbiju da uvede sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu i da pokaže da je vezana za evropske vrednosti.

"Kriza u Ukrajini je pomogla da se fokusiramo na ono što se događa na Zapadnom Balkanu", rekao je Eskobar, uz tvrdnju da Rusija neće u budućnosti biti kredibilan partner i da je ekonomski i politički pogrešno računati na saradnju s Moskvom.

Eskobar je izjavio da bi voleo da je proces evropskih integracija šest zemalja Zapadnog Balkana brži i poručio: "Potrebno je više Evrope i Amerike u regionu".

"Nacionalizam i etnička rivalstva su samo maska za korupciju, koja je najveći problem regiona", ocenio je Eskobar.

Prema njegovim rečima, potrebno je sankcionisati korumpirane političare.

"Neki političari u Bosni i Hercegovini sarađuju sa organizovanim kriminalom. Te osobe moraju biti uklonjene sa funkcija, što važi za ceo region", izjavio je Eskobar.Ostale vesti

Kurti: Prihvatićemo predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da će prihvatiti predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

  • 06.02.2023
Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023
Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

  • 06.02.2023