Vesti
Politika

Eskobar: SAD ne ratuju sa Rusijom

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović nije u pravu kad kaže da Sjedinjene Države preko Ukrajine posredno ratuju s Rusijom, izjavio je danas u Zagrebu specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i poručio da Srbija ne glumi kada kaže da želi poboljšanje odnosa sa Zagrebom.
Eskobar: SAD ne ratuju sa Rusijom
Gabrijel Eskobar (Foto FoNet/Milica Vučković)

Milanović je nekoliko puta izjavio da SAD preko Ukrajine vodi posrednički rat protiv Rusije i da će se zbog toga taj rat rešavati u pregovorima Vašingtona i Moskve.

"U tom pogledu Milanović nije u pravu, ovo nije proksi rat već pokušaj da se pomogne žrtvi neprovocirane agresije da bi se odbranila", rekao je Eskobar, prenosi Hina.

On je u razgovoru s novinarima, nekoliko dana nakon boravka u Beogradu, kazao da je inicijativa Srbije za poboljšanje odnosa sa Hrvatskom "stvarna", jer Srbija "želi i mora da poboljša odnose s jednim od svojih najprosperitetnijih suseda".

Izaslanik Bele kuće za Zapadni Balkan rekao je da iza toga stoji potreba Beograda da shvati da "Rusija nije pouzdan partner", kakvim se u Srbiji smatra, i da ruski predsednik Vladimir Putin "više nikad neće biti verodostojan sagovornik".

"Moraju ponovo početi da razmatraju svoj međunarodni položaj, a mislim da je deo toga i popravljanje odnosa sa susedima", istakao je Eskobar.

On smatra da Srbija mora da se pridruži zapadnim sankcijama Rusiji jer joj je to i pravna obaveza na putu prema Evropskoj uniji, a dok se to ne dogodi, SAD će nastaviti da rade na tome da Beograd "shvati posledice malignog ruskog uticaja na Balkanu.Ostale vesti

Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023
Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

  • 06.02.2023
Potvrđeno Lajčak i u Prištini i u Beogradu

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće danas u Prištini i Beogradu.

  • 06.02.2023