Vesti
Politika

Eskobar Prištini: Poštujte odluku suda u vezi sa Dečanima

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar poručio je vlastima u Prištini da sprovedu odluku Ustavnog suda za upisivanje u katastar zemljišta manastira Visoki Dečani.
Eskobar Prištini: Poštujte odluku suda u vezi sa Dečanima
Gabrijel Eskobar (Foto rs.usembassy.gov)

Gabrijel Eskobar rekao je u intervjuu za Reporteri da će tokom posete Prištini i Beogradu istaći da posvećenost dijalogu pod okriljem EU treba da bude prioritet za obe strane.

On je naglasio da je stav Vašingtona o slučaju Visokih Dečana jasan i uporan. "U ovom slučaju se radi o vladavini prava. Nastavljamo da pozivamo vladu da sprovede odluku Ustavnog suda iz 2016. godine i izvrši uknjiženje zemljišta", dodao je Eskobar.

Podsetio je da je vlada Aljbina Kurtija izabrana na osnovu platforme usmerene na jačanje vladavine prava, te da poštovanje sudskih odluka nije stvar između koje birate i sigurno nije stvar pregovora, kreiranja politike ili cenjkanja.

Među obavezama vlasti u Prištini Eskobar je naveo i formiranje Zajednice srpskih opština.

"Očekujemo da Priština i Beograd poštuju preuzete obaveze. Kosovska vlada se obavezala da će imati zajednicu opština sa srpskom većinom. Sjedinjene Države ne diktiraju i neće diktirati šta ovo udruženje treba da radi ili koje treba da budu njegove nadležnosti. Ovo je suverena odluka koju Vlada Kosova mora da donese", rekao je američki izaslanik za Balkan.

Naveo je da SAD podstiču vladu u Prištini da razmotri brojne modele za ZSO.

"Postoji mnogo modela koji funkcionišu, uključujući više modela koji bi omogućili bolju lokalnu koordinaciju bez drugog nivoa vlasti ili izvršne vlasti. Pozivamo kosovsku vladu da pažljivo razmotri ove modele", dodao je Eskobar.

"Izbori koje organizuju vlasti u Beogradu nisu pretnja Prištini"

Eskobar ne vidi ništa sporno što su Srbi na Kosovu do sada imali pravo da glasaju u svojim sredinama na izborima koje organizuju vlasti u Beogradu.

"Podržali smo prethodne poduhvate OEBS-a, ne samo da se sprovede glasanje, već i da se direktno olakša proces glasanja i na taj način obezbedi njihovo adekvatno održavanje prihvatljivo kosovsku vladu. Sjedinjene Američke Države to nisu smatrale i ne smatraju pretnjom suverenitetu Kosova, koji je, ako mogu da dodam, neprikosnoven", rekao je Eskobar.

Dodaje da pozdravlja priliku da se razgovara sa vladom u Prištini o identifikaciji rešenja i aranžmana koji su za nju prihvatljivi, pružajući mogućnost glasanja za one koji imaju pravo glasa.

Podvukao je međutim, "da je Kosovo suverena država i da kao takva ima pravo da odredi pod kojim uslovima se na njenoj teritoriji mogu održati izbori druge zemlje".Ostale vesti

Beta: EU i SAD veoma nezadovoljni odbijanjem Kurtija da obnovi dijalog
Zvaničnici u institucijama EU i zemlje članice Unije snažno zahtevaju od vlasti Kosova da suštinski obnove dijalog s Beogradom i stavljaju vrlo jasno do znanja da ni Srbija, a svakako ni Kosovo ne mogu napredovati ka ugrađivanju u EU bez opipljivog napretka ka normalizaciji odnosa u vidu celovitog međunarodno priznatog sporazuma.
  • 22.05.2022
’’Bondstil da postane stalna vojna baza’’

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zatražio da vojni kamp američkih pripadnika KFOR-a Bondstil postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  • 21.05.2022
Ambasador Kube: Kosovo je deo Srbije
Ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo, izjavio je da je za tu zemlju Kosovo deo Srbije i da Kuba podržava Srbiju po pitanju integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji.
  • 21.05.2022
Istraživanje NSPM: Većina protiv priznanja Kosova
Većina ispitanika istraživanja Nove srpske političke misli ne bi priznalo Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju, protivi se ulasku u NATO i nije za uvođenje sankcija Rusiji - podaci su objavljenog istraživanja.
  • 21.05.2022
Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Venecijanske komisije koju su činili izvestilac Graini Mekmorov, zamenik sekretara Šnuc Dur, kao i šef Kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frenk Pauer.
  • 20.05.2022
’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’

Predstavnici civilnog sektora iz Novog Sada i Prištine i umetnici iz ovih gradova koji učestvuju u zajedničkom projektu „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ govorili su o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg rada ali o ličnim viđenjima rata, te doživljaju nacionalnih simbola, ali i jugonostalgiji. Da ratne rane još nisu potpuno zaceljene videlo se na današnjoj konfrenciji u Medija centru.

  • 20.05.2022