Vesti
Politika

Eskobar nakon sastanka sa Osmani: Očekujem pozitivan rezultat

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar razgovarao je jutros sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani pred sutrašnji razgovor pregovarača Beograda i Prištine u Ohridu. "Očekujem pozitivan rezultat. Optimističan sa u vezi sa postizanjem mirovnog rešenja između Kosova i Srbije", rekao je Eskobar u obraćanju medijima u Prištini.
Eskobar nakon sastanka sa Osmani: Očekujem pozitivan rezultat
Gabriel Eskobar i Vjosa Osmani (Foto Kim)

Eskobar je nakon susreta sa predsednicom Kosova kazao da je da očekuje produktivan sastanak između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija a uz posredovanje EU sutra u Ohridu.

"Naš cilj je da u potpunosti da podržimo svaki rezultat koji približava mir u regionui intenzivira mogućnosti Kosova i Srbije kao i drugih zemalja kako bi postale deo evroatlanske zajednice i mislim da ovaj evropski predlog olakšava dijalog kroz EU i kao najveći podržavalac Kosova u svetu, naš cilj je da to funkcioniše za Kosovo, ali ne samo za Kosovo nego i za ceo region da se odblokiraju izvori koje Balkan osigurava sam za sebe, ali i celu Evropu. Dakle, očekujem pozitivan rezultat, optimističan sam u vezi sa postizanjem mirovnog rešenja između Kosova i Srbije", kazao je Eskobar.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je rekla da će Prština nastaviti da se angažuje posvećeno dijalogu uz konstruktivan pristup, kao što je to činila tokom procesa. Ona je naglasila da je sastanak u Ohridu veoma važan.

"Snažno verujemo da pravičan i brži sveobudhvatan sporazum gde smo tretirani kao dve države jedini način da se obezbedi dugoročan mir, stabilnost i prosperitet u regionu. Kosovo ide u Ohrid sa ovim mišljenjem i uz nadu u jedan pozitivan rezultat. Svaka tendencija Srbije da ometa ovaj rezultat uslovljavanjem može oštetiti proces dijaloga. Moja očekivanja kao predsednice Republike Kosovo je da će sporazum doneti konkretne i opipljive rezultate za Kosovo, shodno tome obezbediće integraciju u evroatlanske i druge strukture, sveobuhvatnu integraciju srpske zajednice u institucije Republike Kosova što će rezultirati efektivnim rasturanjem svih ilegalnih struktura, obuhvata i bitan način međunarodnog prava i koji će voditi ka putu ka međusobnom priznanju", rekla je ona.

Smatra da će rezultat procesa dijaloga doneti dugoročni mir u čitavom regionu.

"Važno je ponoviti da će ustavni poredak, teritorijalni integritet zemlje, suverenitet zemlje i unutrašnja funkcionalnost Kosova biti sačuvana po svaku cenu, naglasila je Osmani.

Zahvalila se EU i SAD na njihovom doprinosu u procesu dijaloga, kao i "javnoj potvrdi SAD da će ustavni poredak i teritorijalni integrite Kosova biti zaštićen u svakom trenutku". Rekla je da je važno da svaki postignuti dogovor unutar dijaloga bude podržan od strane naroda Kosova i njegovih demokratski izabranih predstavnika.

Kazala je da će Kosovo nastaviti da radi na izgradnji konsenzusa sa celim političkim spektrom na Kosovu, te da sporazum bude prihvaćen od svih političkih partija i da se njegova primena sprovodi.

Nakon Osmanijeve, Eskobar se sastao i sa predsednikom Skupštine Gljaukom Konjufcom a potom i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.Ostale vesti

Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023
Pretnje Kurtiju zbog ZSO

Bivši savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija Škeljzen Gaši saopštio je da će gađati Kurtijevu kuću Molotovljevim koktelom, ako bude formirao Zajednicu opština sa srpskom većinom.

  • 21.03.2023
Gutereš pozdravlja dogovor Srbije i Kosova
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je postizanje dogovora o Sporazumu između Srbije i Kosova za normalizaciju odnosa i istakao da strane moraju da rade brzo i u dobroj veri da implementiraju sve svoje obaveze iz sporazuma, prenosi španski Europapres.
  • 21.03.2023