Vesti
Politika

Eskobar nakon sastanka sa Osmani: Očekujem pozitivan rezultat

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar razgovarao je jutros sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani pred sutrašnji razgovor pregovarača Beograda i Prištine u Ohridu. "Očekujem pozitivan rezultat. Optimističan sa u vezi sa postizanjem mirovnog rešenja između Kosova i Srbije", rekao je Eskobar u obraćanju medijima u Prištini.
Eskobar nakon sastanka sa Osmani: Očekujem pozitivan rezultat
Gabriel Eskobar i Vjosa Osmani (Foto Kim)

Eskobar je nakon susreta sa predsednicom Kosova kazao da je da očekuje produktivan sastanak između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija a uz posredovanje EU sutra u Ohridu.

"Naš cilj je da u potpunosti da podržimo svaki rezultat koji približava mir u regionui intenzivira mogućnosti Kosova i Srbije kao i drugih zemalja kako bi postale deo evroatlanske zajednice i mislim da ovaj evropski predlog olakšava dijalog kroz EU i kao najveći podržavalac Kosova u svetu, naš cilj je da to funkcioniše za Kosovo, ali ne samo za Kosovo nego i za ceo region da se odblokiraju izvori koje Balkan osigurava sam za sebe, ali i celu Evropu. Dakle, očekujem pozitivan rezultat, optimističan sam u vezi sa postizanjem mirovnog rešenja između Kosova i Srbije", kazao je Eskobar.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je rekla da će Prština nastaviti da se angažuje posvećeno dijalogu uz konstruktivan pristup, kao što je to činila tokom procesa. Ona je naglasila da je sastanak u Ohridu veoma važan.

"Snažno verujemo da pravičan i brži sveobudhvatan sporazum gde smo tretirani kao dve države jedini način da se obezbedi dugoročan mir, stabilnost i prosperitet u regionu. Kosovo ide u Ohrid sa ovim mišljenjem i uz nadu u jedan pozitivan rezultat. Svaka tendencija Srbije da ometa ovaj rezultat uslovljavanjem može oštetiti proces dijaloga. Moja očekivanja kao predsednice Republike Kosovo je da će sporazum doneti konkretne i opipljive rezultate za Kosovo, shodno tome obezbediće integraciju u evroatlanske i druge strukture, sveobuhvatnu integraciju srpske zajednice u institucije Republike Kosova što će rezultirati efektivnim rasturanjem svih ilegalnih struktura, obuhvata i bitan način međunarodnog prava i koji će voditi ka putu ka međusobnom priznanju", rekla je ona.

Smatra da će rezultat procesa dijaloga doneti dugoročni mir u čitavom regionu.

"Važno je ponoviti da će ustavni poredak, teritorijalni integritet zemlje, suverenitet zemlje i unutrašnja funkcionalnost Kosova biti sačuvana po svaku cenu, naglasila je Osmani.

Zahvalila se EU i SAD na njihovom doprinosu u procesu dijaloga, kao i "javnoj potvrdi SAD da će ustavni poredak i teritorijalni integrite Kosova biti zaštićen u svakom trenutku". Rekla je da je važno da svaki postignuti dogovor unutar dijaloga bude podržan od strane naroda Kosova i njegovih demokratski izabranih predstavnika.

Kazala je da će Kosovo nastaviti da radi na izgradnji konsenzusa sa celim političkim spektrom na Kosovu, te da sporazum bude prihvaćen od svih političkih partija i da se njegova primena sprovodi.

Nakon Osmanijeve, Eskobar se sastao i sa predsednikom Skupštine Gljaukom Konjufcom a potom i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.Ostale vesti

Lutovac: Ono što se desilo u Banjskoj je tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je ono što se desilo 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova, tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije.
  • 04.10.2023
Džejms O’Brajen pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju
Američki Senat je potvrdio imenovanje Džejmsa O’ Brajena za pomoćnika državnog sekretara Blinkena za Evropu i Evroaziju.
  • 04.10.2023
Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023