Vesti
Politika

Eskobar: Mora se poštovati sporazum o ZSO

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar je izjavio da svi sporazumi između Beograda i Prištine treba da budu poštovani, uključujući i sporazum o formiranju Zajedinice srpskih opština (ZSO).
Eskobar: Mora se poštovati sporazum o ZSO
Gabrijel Eskobar (Foto Strahinja Aćimović/Tanjug)

Američki državni sekretar Entoni Blinken je podstakao Prištinu da doprinese regionalnoj stabilnosti i da poštuje dogovoreno, rekao je Eskobar, uz konstataciju da ZSO ne bi smela da bude u suprotnosti sa kosovskim Ustavom, da izaziva probleme u funkcionisanju Kosova i da bude "država u državi".

"Postoji mnogo evropskih modela u kojima manjine mogu da zaštite svoju kulturnu baštinu i jezik u okviru Ustava", predočio je Eskobar.

"Želimo da pronađemo neke od tih primera i možda da ih iskoristimo kao smernice da se napreduje u primeni ZSO", naglasio je on i izrazio nadu da će se o tome razgovarati u Briselu krajem meseca.

"Iz naše perspekrive", istakao je Eskobar, "budućnost Srbije i Kosova je u Evropskoj uniji (EU) i zato podržavamo dijalog pod okriljem Unije, kao i susret predsednika Srbije Aleksnadra Vučića i premijera Kosova u Briselu krajem ovog meseca".

Eskobar je podsetio da je Blinken, tokom nedavnog susreta sa predsednicom i premijerom Kosova u Vašingtonu, ponovio posvećenost SAD nezavisnosti i suverenitetu Kosova i njegovom teritorijalnom integritetu, ali je ohrabrio Prištinu da radi na kreiranju prilika za veću regionalnu stabilnost.

Odgovarajući na pitanje o odlaganju rešenja sa registarske tablice za 1. septembar, Eskobar je rekao da ne bi govorio samo o odlaganju, već kreiranju prilike da se pronađe prihvatljivo rešenje koje će doprineti regionlnoj integraciji i stabilnosti.

Rešenje za automobilske tablice Srba sa Kosova predviđeno je kao privremeno i vremenski ograničeno i trebalo je da bude zamenjeno trajnim rešenjem koje ne bi značilo drastičnu promenu života stanovnika severa Kosova, objasnio je Eskobar.

"Treba postići rešenje o slobodi kretanja, ne samo na Kosovu i u Srbiji, već u celom regionu i Evropi", istakao je on, uveren da se to može postići.

U isto vreme, Eskobar se nada se široj diskusiji kako "dve zemlje da napreduju dalje u kreiranju mogućnosti za bolje odnose, slobodu kretanja i veću integraciju u Evropu".

On veruje da će ovaj mesec dati priliku za napredak u širim pitanjima dijaloga, ne samo o registarskim tablicama.

Upitan o uticaju Rusije na nedavne incidente na severu Kosova i postavljanju barikada, Eskobar je rekao da je, "sa nešto malo izuzetaka", ono što se događa na Balkanu rezultat faktora sa Balkana.

"Rekao bih da je ono što se događa na severu pitanje Srbije i Kosova", ocenio je on i napomenuo da je zato "hitno da se lideri dve zemlje sretnu u Briselu pod okriljem EU dijaloga i reše razlike na severu".

To su dugotrajno održivo rešenje za pitanje tablica, primena Mape puta za energetiku, da se zaključi sporazum o nestalim osobama i razgovori o ZSO, poručio je Eskobar.

On je ponovio da je Kosovo za SAD nezavisna, suverena zemlja i blizak partner, koji odmah zaslužuje viznu liberalizaciju i članstvo u svim međunarodnim organizacijama.

"Uveren sam da ćemo ići u tom pravcu, ali ta budućnost će najverovatnije biti otključana u dijalogu kroz posredovanje EU", predvideo je Eskobar.

"Cilj dijaloga je normalizacija odnosa dve zemlje i na dohvat je ruke", naglasio je on i apelovao na obe strane, Srbiju i Kosovo, da se konstruktivno angažuju.

"Dijalog je ključ za budućnost, ne samo Kosova, već i Srbije. Kada rešite neka od političkih pitanja, ono što je najvažnije je ekonomska budućnost regiona", zaključio je Eskobar.Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022