Vesti
Politika

Eskobar: Međusobno priznanje krajnji cilj dijaloga

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem Evropske unije (EU), i smatraju da međusobno priznanje treba da bude krajnji cilj tog procesa.
Eskobar: Međusobno priznanje krajnji cilj dijaloga
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Foto USEP)

"Smatramo da sve zemlje regiona treba da se međusobno priznaju, da smanje barijere u trgovini, pomognu u rešavanju otvorenih pitanja koja su tu od devedesetih godina i da napreduju u procesu evropskih integracija", rekao je Eskobar za portal Pavlović tudej.

Eskobar je otkrio da francusko-nemački plan, odnosno sada evropski predlog koji nije dostupan javnosti, ima odredbu da „svi postojeći sporazumi“ moraju biti implementirani.

"Kako god da napredujete u dijalogu pod orkiljem EU, imaćete Zajednicu srpskih opština. Zato uvek kažem da će ona biti primenjena u nekom trenutku. Da li sadašnja vlada Kosova prihvata tu obavezu, ili ne, to nije sporazum između Kurtija i Srbije. To je sporazum između Srbije i Kosova i zato govorim da će se to dogoditi", naglasio je Eskobar.

To će biti osnov sporazuma o normalizaciji i nema zaobilaženja te obaveze, naglasio je on.

Upitan zašto je uveren da će kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pristati i potpisati francusko-nemački plan, Eskobar je rekao da se nada da će obe strane videti prilike u tom sporazumu.

"Cilj je da imamo mirne, održive i predvidive odnose između dve zemlje", rekao je Eskobar.

On svoju uverenost da će plan biti prihvaćen temelji na „hitnosti“ koju Evropljani i Amerikanci saopštavaju stranama o potrebi da se to učini.

"Da budemo jasni, želimo da za obe strane to bude pobeda. Želimo da obe strane budu sposobne da izvuku koristi od mirnodopskih rešenja i otvore vrata evropskih integracija", rekao je Eskobar.Ostale vesti

DSK: Kosovo napravilo velike ustupke u Ohridu
Predsedništvo Demokratskog saveza Kosova je na poslednjem sastanku, zaključilo da je Kosovo napravilo velike ustupke u poslednjim razgovorima u Ohridu.
  • 22.03.2023
Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023