Vesti
Politika

Eskobar: Kriza u Ukrajini obnavlja interes Evrope za Zapadni Balkan

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar je ocenio je da će kriza u Ukrajini obnoviti evropski interes za reformski put zemalja regiona prema Evropskoj uniji.
Eskobar: Kriza u Ukrajini obnavlja interes Evrope za Zapadni Balkan
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Foto USEP)

"Stvoren je određen nivo vizije i jedinstva, posebno među članicama NATO-a, koji je pomogao da shvatimo o čemu se, u stvari, radi. Radi se o evropskoj obrani, o obrani demokratije i vrednosti. Pa tako ja, među svojim evropskim partnerima, vidim obnovljeni osećaj svrhe kada se govori o odnosima sa državama aspirantima za članstvo. I zato mislim da će se obnoviti napori da se poguraju te zemlje da sprovedu reforme potrebe za punopravno članstvo", procenio je Eskobar.

On je gostovao na Hrvatsko-američkom forumu u Zagrebu koji se održava u čast 30 godina otkako su 7. aprila 1992. godine Sjedinjene Države priznale Hrvatsku.

"Osim toga, kriza uzrokovana agresijom na Ukrajinu", dodao je Escobar, "obnovila je fokusiranost Evrope na to da zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji proaktivno izraze svoju solidarnost sa evropskim vrednostima".

"To ste vrlo jasno mogli da vidite kada je Evropska unija bila vrlo uporna i vrlo uspešna u tome da Srbija glasa u UN-u za rezoluciju koja osuđuje rusku agresiju. To je bilo prvi put, i to je bio značajan i važan pomak", naglasio je specijalni američki izaslanik.

Postoje ogromni izazovi u Bosni i Hercegovini, trebalo bi brže napredovati u dijalogu Srbije i Kosova, a Crna Gora, koja je dobar prijatelj Sjedinjenih Država, je vrlo ranjiva na zloćudne uticaje, naveo je on.

"Tačno, postoje izazovi, ali – kako je govorio Bil Klinton (nekadašnji američki predsednik) – nema toga što je loše na Zapadnom Balkanu, a što se ne bi moglo popraviti onime što je dobro na Zapadnom Balkanu", zaključio je Eskobar.Ostale vesti

Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022