Vesti
Politika

Eskobar: Kriza u Ukrajini obnavlja interes Evrope za Zapadni Balkan

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar je ocenio je da će kriza u Ukrajini obnoviti evropski interes za reformski put zemalja regiona prema Evropskoj uniji.
Eskobar: Kriza u Ukrajini obnavlja interes Evrope za Zapadni Balkan
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Foto USEP)

"Stvoren je određen nivo vizije i jedinstva, posebno među članicama NATO-a, koji je pomogao da shvatimo o čemu se, u stvari, radi. Radi se o evropskoj obrani, o obrani demokratije i vrednosti. Pa tako ja, među svojim evropskim partnerima, vidim obnovljeni osećaj svrhe kada se govori o odnosima sa državama aspirantima za članstvo. I zato mislim da će se obnoviti napori da se poguraju te zemlje da sprovedu reforme potrebe za punopravno članstvo", procenio je Eskobar.

On je gostovao na Hrvatsko-američkom forumu u Zagrebu koji se održava u čast 30 godina otkako su 7. aprila 1992. godine Sjedinjene Države priznale Hrvatsku.

"Osim toga, kriza uzrokovana agresijom na Ukrajinu", dodao je Escobar, "obnovila je fokusiranost Evrope na to da zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji proaktivno izraze svoju solidarnost sa evropskim vrednostima".

"To ste vrlo jasno mogli da vidite kada je Evropska unija bila vrlo uporna i vrlo uspešna u tome da Srbija glasa u UN-u za rezoluciju koja osuđuje rusku agresiju. To je bilo prvi put, i to je bio značajan i važan pomak", naglasio je specijalni američki izaslanik.

Postoje ogromni izazovi u Bosni i Hercegovini, trebalo bi brže napredovati u dijalogu Srbije i Kosova, a Crna Gora, koja je dobar prijatelj Sjedinjenih Država, je vrlo ranjiva na zloćudne uticaje, naveo je on.

"Tačno, postoje izazovi, ali – kako je govorio Bil Klinton (nekadašnji američki predsednik) – nema toga što je loše na Zapadnom Balkanu, a što se ne bi moglo popraviti onime što je dobro na Zapadnom Balkanu", zaključio je Eskobar.Ostale vesti

London pozvao Prištinu da ukloni specijalce sa severa Kosova
London poziva vladu Kosova da ukloni specijalne policijske jedinice iz opština na severu, a da novoizabrani gradonačelnici obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija, rekao je ministar spoljnih poslova Endru Mičel u britanskom parlamentu.
  • 06.06.2023
Lajčak i Ekobar: Deeskalacija situacije, hitni izbori i povratak dijalogu

"Nažalost, vratili smo se u Prištinu da se bavimo situacijom na severu, umesto normalizacijom odnosa, i to nije dobra vest. Ovde smo u ime EU i SAD zajedno sa mojim kolegom i prijateljem Gabrijelom (Eskobarom) da pomognemo da se pronađe rešenje za situaciju na severu. Predstavili smo predlog u ime međunarodne zajednice koji sadrži tri elementa, prvo - deeskalaciju situacije na terenu, drugo - brzo nove izbore na severu, i treće - povratak dijalogu i procesu normalizacije", rekao je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

  • 05.06.2023
Lajčak i Eskobar u Prištini
Specijalni izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar stigli su u zgradu Vlade Kosova u Prištini.
  • 05.06.2023
Slađana Pantović imenovana za potpredsednicu opštine Zvečan
Slađana Pantović imenovana je danas za potpredsednicu opštine Zvečan. Odluku je potpisao gradonačelnik  Iljir Peci.
  • 05.06.2023
Turski specijalci stigli na Kosovo u pomoć KFOR-u
Pripadnici turskog bataljona komandosa, čije je slanje zatražio NATO, stigao je na Kosovo zbog nedavnog pogoršanja bezbednosne situacije, javila je agencija Asošiejted pres.
  • 05.06.2023
Stano: EU spremna da sazove susret Vučića i Kurtija ako se smanji napetost na Kosovu
Evropska unija (EU) je spremna da sazove sastanak lidera Srbije i Kosova pod uslovom da se učine opipljivi koraci na smanjivanju zaoštravanja na Kosovu.
  • 05.06.2023