Vesti
Politika

Eskobar i Lajčak razgovarali sa Bisljimijem

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar borave na Kosovu drugi dan. Posle jučerašnjeg sastanka sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, dvojica stranih zvaničnika sastala su se danas i sa prvim potpredsednikom Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnikom Bislimijem.
Eskobar i Lajčak razgovarali sa Bisljimijem
Sa sastanka (Foto Fejsbuk B. Bisljimi)

Bislimi je istakao da su razgovarali o napretku u procesu dijaloga sa Srbijom. Istakao da je na sastanku naglašen značaj nepovredivosti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Kosova.

„Napredak procesa dijaloga između Kosova i Srbije, kao i naredni koraci u ovom procesu bili su fokus sastanka i teme diskusije. Ponovio sam da je dijalog u službi građana, mira i opšte bezbednosti, kroz stabilan i izvodljiv sporazum, koji se fokusira na međusobno priznanje", napisao je Bisljimi na Fejsbuku posle sastanka.

Bisljimi je izrazio zahvalnost na posvećenosti SAD u procesu dijaloga koji vodi EU.

"Gospodin Eskobar je rekao da ovaj proces ima punu podršku SAD. U međuvremenu, gospodin Lajčak je rekao da je ovaj sastanak dobra prilika za nastavak razgovora i dalje napredovanje u ovom procesu. Takođe sam potvrdio posvećenost Kosova nastavku konstruktivnog angažovanja u procesu dijaloga“, zaključio je on.Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023