Vesti
Politika

Eskobar i Lajčak: Ne namećemo rešenje, postignuti dogovori se moraju sprovesti

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak poručili su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Prištini da svi ranije postignuti dogovori moraju da se sprovedu. Obojica su kazala da ne žele da nameću nikakvo rešenje, već da je na obema stranama u dijalogu da se oko njega usaglase.
Eskobar i Lajčak: Ne namećemo rešenje, postignuti dogovori se moraju sprovesti
Gabriel Eskobar i Miroslav Lajčak na konferenciji za medije u Prištini (Foto Ekonomia onlajn)

Na kraju posete Kosovu, a posle razgovora sa svim relevantnim faktorima u Prištni, Gabriel Eskobar i Miroslav Lajačak su na konferenciji za novinare poručili da postignuti sporazumi treba da se sprovedu, uključujići i onaj koji se tiče Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Mi nismo deo dijaloga, nismo deo pregovora, ali verujemo da svi ranije postignuti dogovori moraju da se sprovedu. Mi nismo ovde da dajemo predloge, da propisujemo šta treba da se uradi, to je na Srbiji i Kosovu", kazao je Eksobar, odgovarajući na pitanje o ZSO.

Govoreći o rešenjima, američki zvaničnik je rekao da bi to "trebalo da bude rešenje koje je dobro i za Srbiju i za Kosovo", te da je uveren "da ćemo doći tamo gde želimo da stignemo".

"Radićemo u okviru procesa dijaloga. Naš stav u vezi sa osnivanjem Asocijacije je da ne bi trebalo da postoje modeli koji ugrožavaju suverenitet Kosova. Nije stav SAD da nameće bilo šta obema stranama, ali mi možemo pomoći“, kazao je Eskobar.

On je dodao da aktuelna, kao i prethodna američka administracija poštuje teritorijalni integritet Kosova, ali i da smatra da Srbija i Kosovo moraju uđu proces normalizacije i da ostanu u dijalogu.

Odgovarajući na pitanje o Vašingtonskom sporazumu, Eskobar je kazao da obaveze iz ovog sporazuma mogu pomoći u procesu dijaloga koji se vodi pod okriljem EU.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je rekao da EU vidi dijalog kao rešenje koje će doneti vrlo konkretne koristi građanima.

"To će pojačati poslove, otvoriti mnoga vrata. U potpunosti poštujemo principe Kosova, ustavni poredak. Međunarodna zajednica očekuje brzo napredovanje u dijalogu i nadamo se da će to biti slučaj u 2022. godini. Imamo sve elemente da se to učini vidljivim i da se napreduje brže", rekao je on.

Lajčak je kazao da između SAD i EU ne postoji nikakav konflikt po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, te da nijedna strana ne nameće nikakav ishod, već da imaju odgovornost prema obema stranama - da se usaglase oko rešenja.

On je naglasio da se pitanje formiranja ZSO stalno poteže na sastancima. Kazao je da je Kosovo ravnopravan partner u dijalogu i da ono ima 50% snage da odlučuje, te da mu, kao takvom partneru, niko ništa ne može nametati. On je ponovio da za ZSO niko ne želi nešto što će ličiti na novu Republiku Srpsku, kako se to često govori.

„Što se tiče poređenja sa Republikom Srpskom, rekao sam da niko neće Republiku Srpsku, ali dogovori koji su postignuti moraju da se sprovode. To sam govorio i na sastancima. Nema razloga da se plašite, jer mi smo tu da osiguramo da svaki postignuti dogovor bude u skladu sa evropskim standardima“, poručio je Lajčak.

On je kazao da su i opozicione partije na Kosovu pružile podršku dijalogu, jer smatraju da to "nije stvar samo za vladu, nego je od vitalnog značaja za Kosovo".

Specijalni predstavnik EU je potvrdio da se tokom svakog razgovora sa kosovskim zvničnicima pokreće pitanje libaralizacije viza. On, kako je naglasio, lično smatra da je Kosovo odavno trebalo da dobije vize, te da razume koliko je to pitanje bolno.

Govoreći o omogućavanju održavanja srpskih izbora na Kosovu 3. aprila, Lajčak je potvrdio da je to bila inicijalna tema, ali da ona nema veze sa dijalogom.

"To nije tema za dijalog. Dijalog se ne bavi organizovanjem izbora, ali nema sumnje, takva odluka će biti doneta oko 3. aprila. Ljudi treba da imaju pravo da učestvuju u demokratskim procesima, da daju svoj glas. Postoji potreba za uzajamnom saglasnošću, a onda da se dogovorimo o modaletitetima. Na predstavnicima Srbije i Kosova je da se dogovore", kazao je Lajčak.

Gabriel Eskobar i Miroslav Lajčak ovom konferencijom za novinare završavaju posetu Kosovu, nakon koje će otputovati za Beograd. Press konerenciju dvojice zvaničnika pratilo je samo nekoliko novinarskih ekipa, ostalim medijima je bilo omogućeno da istu prate putem društvenih mreža.

 Ostale vesti

Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022
Dačić: Nema principa, već licemerja i dvostrukih standarda
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas kao licemerno to što je Svetska fudbalska organizacija (FIFA) pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije, nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije, uz poruku "Nema predaje".
  • 27.11.2022
Vučić: Zahvalan sam našem narodu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu video u kojem su rezimirani događaji i susreti koje je imao tokom prethodne sedmice. "Posebno sam zahvalan našem narodu sa Kosova i Metohije što je pokazao da se, posle decenija terora, i dalje bori za svoje ognjište, za decu, za našu budućnost", napisao je Vučić.

  • 27.11.2022
Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022