Vesti
Politika

Eskobar: Fokus na region

Trebalo bi da udvostručimo napore za postizanje kompromisnog sporazuma između Kosova i Srbije i da zaustavimo aktivnosti koje su pretnja stabilnosti i napretku u Bosni i Hercegovini, izjavio je američki zvaničnik Gabrijel Eskobar.
Eskobar: Fokus na region
Gabrijel Eskobar (Foto Strahinja Aćimović/Tanjug)

Izjava zamenika pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta objavljena je danas na sajtu ambasade SAD u Srbiji, povodom situacije u kojoj se Ukrajina nalazi usled vojnog napada Rusije.

Eskobar je poručio u izjavi da je narodima regiona dobro poznato koliko je razoran ratni sukob, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ne smemo dozvoliti Rusiji da iskoristi rat koji je sama izabrala kako bi sprečila napredak zemalja Zapadnog Balkana. Rusija se ne rukovodi najboljim interesima ovih zemalja", naveo je Eskobar.

On je podsetio da su privrede država regiona povezane sa Evropom, da su najveći trgovinski partneri i investitori u Evropskoj uniji (EU), i ocenio da je budućnost zemalja regiona u Uniji.

Dodao je da na Zapadnom Balkanu ima još mnogo posla na ekonomskoj integraciji, održivim kompromisima i trajnim rešenjima za nerešene granične sporove.

"Neka ova kriza posluži da se budućim generacijama na Zapadnom Balkanu obezbedi da žive u državama koje su u potpunosti integrisane u Evropsku uniju, u celovitoj, slobodnoj i mirnoj Evropi", naveo je Eskobar i dodao da SAD žele da budu partner u tome.

On je zaključio da će u borbi između demokratije i autokratije, između suvereniteta i pokornosti, Evropa i Zapadni Balkan izaći jači.

Srbija je 2. marta glasala za usvajanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje invazij Rusije na Ukrajinu.

Prethodno je Srbija podržala teritorijalni integritet Ukrajine i istovremeno odlučila da se ne pridruži sankcijama koje je Evropska unija uvela zvaničnoj Moskvi.

Ostale zemlje Zapadnog Balkana uskladile su se sa sankcijama Evropske unije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022