Vesti
Politika

EPS predao zahtev za registraciju kompanija na Kosovu

Predstavnici Elektroprivrede Srbije danas su u Kosovskoj agenciji za registraciju biznisa predali zahteve za registraciju dve ćerke kompanije za distribuciju struje na severu Kosova, predviđene poslednjim briselskim sporazumom.
EPS predao zahtev za registraciju kompanija na Kosovu
Ljubomir Marić (Foto RTS)

Sedište budućih kompanija za distribuciju struje biće u Severnoj Mitrovici, potvrdio je ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova Ljubomir Marić.

 „Na ovaj način se kreće sa implementacijom ovog ništa manje značajnog dela sporazuma. Ovo je vrlo dobar sporazum koje je postigla Vlada Republike Srbije u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Meothiju iz razloga da se osigura elektroenergetska stabilnost i snabdevanje električnom energijom. To je sada zaštićeno i osigurano i na taj način su i radnici i njihovi statusi sačuvani“, rekao je Marić.

Ministar Marić ističe da bez stabilnog elektroenergetskog sistema nema ni održivosti postojećih privrednih subjekata, poput Trepče, niti je bez stabilnog sistema moguće razmišljanje o bilo kakvim ulaganjima u nove pogone.

Na ovaj način snabdevanjem strujom su osigurani građani i pravna lica,  a stvoreni su uslovi i za novala ulaganja u privredu.Ostale vesti

Kurti: Mene je izabrao narod, a ne ambasadori
Premijer Kosova Aljbin Kurti naveo je da veoma ceni američkog ambasadora Džefrija Hovenijera, ali da je njega izabrao narod, a ne ambasadori.
  • 01.06.2023
Borel: Tri jasna zahteva - novi izbori, učešće Srba i ZSO
Specijalni predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel poručio je da su u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani izneta tri zahteva - novi izbori na severu, obezbeđivanje učešća Srba na njima i početak rada na uspostavljanju ZSO, navodeći da će u suprotnom to imati ozbiljne posledice po odnose sa Evropskom unijom.
  • 01.06.2023
Osmani: Ako Srbi žele nove izbore na severu, postoji legalan način
Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je danas u Moldaviji održan kratak zajednički sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kome su bili i predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i šef spoljne politike EU Žozep Borel. Onaw je navela da postoji mogućnost održavanja novih izbora u četiri opštine na severu, što su zatražili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.
  • 01.06.2023
Vučić: Težak razgovor sa Makronom i Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je imao težak razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu.
  • 01.06.2023
MSP Kosova pozvalo građane da izbegavaju putovanje preko Srbije
Zbog situacije na severu Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore pozvalo je sve građane Kosova da "izbegavaju prelazak preko Srbije".
  • 01.06.2023
Makron: Pariz i Berlin pozvali na nove izbore na severu Kosova uz učešće Srba

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Moldaviji da su Pariz i Berlin danas apelovali na Srbiju i Kosovo da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

  • 01.06.2023