Vesti
Politika

Episkop bački Irinej: Crkva je iznela stav o Kosovu, nije čuo samo onaj ko neće

Episkop bački Irinej je naveo da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) "eksplicitno odredila i objavila svoj stav o Kosovu i Metohiji", a povodom javnih poziva da to uradi poručio je da "nema gluvljeg od onog koji neće da čuje i slepljeg od onoga koji neće da vidi".
Episkop bački Irinej: Crkva je iznela stav o Kosovu, nije čuo samo onaj ko neće
Episkop bački Irinej za mikrofonom (Foto SPC)

Kako je naveo, u listu Politika, u autorskom tekstu za rubriku "Pogledi", "kao da crkva nije rekla sve i baš sve što do nje stoji, iz dana u dan su se ponavljali zahtevi da se ’odredi’ prema predlogu Evropske unije".

Episkop Irinej je podsetio da je SPC izdala saopštenje nakon što je patrijarh Porfirije "upoznat sa postavkama navedenog dokumenta" i da je to bilo 20. januara, na dan patrijarhove slave čijem je obeležavanju pristustvovao i predsednik države Aleksandar Vučić.

Episkop Irinej je "još jednom ponovio stavove koje je patrijarh Porfirije objavio 20. januara" u kojima se, između ostalog, kaže da je "Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Republike Srbije".

Takođe, da je "očuvanje Kosova i Metohije u granicama Republike Srbije ustavna obaveza i imperativ, kako za Crkvu, tako i za državu".

"Ukoliko nekome nije jasan ili dovoljan stav patrijarha i Crkve o Kosovu i Metohiji, sigurno se radi o nerazumevanju toga šta je Crkva i koja je njena uloga u svetu", poručio je episkop Irinej, koji je i član Sinoda i portparol Sabora SPC, ali se potpisao samo kao episkop.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023