Vesti
Politika

EP usvojio rezoluciju o Kosovu

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju o Kosovu u kojoj se pozdravlja odluka Evropskog saveta o otpočinjanju pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.
EP usvojio rezoluciju o Kosovu
Zgrada Evropskog parlamenta (Foto novosti.rs)

Rezolucija je usvojena sa 485 glasova za, 94 protiv, dok je 40 poslanika bilo uzdržano.

Izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček rekla je da to što je velika većina podržala njen izveštaj šalje snažan signal da budućnost Kosova leži u integracijama u Evropskoj uniji.

Ona je pozvala pet preostalih članica EU koje nisu priznale Kosovo da to učine.

"Pozitivan uticaj EU na Kosovo neprekidno slabi neslaganjem (oko ovog pitanja) unutar EU", rekla je Lunaček.

U rezoluciji se pozivaju vlasti na Kosovu da "više učine u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Od vlasti u Prištini se, takođe, traži da što pre započnu sa izbornim reformama.

Tokom rasprave poslanici su naveli da lokalni izbori, po prvi put održani na celoj teritoriji u novembru i decembru prošle godine, predstavljaju "veliki korak napred za demokratiju na Kosovu".

Parlamentarci su ocenili i da briselski sporazum "jača odgovornost Beograda i Prištine da nastave sa reformama potrebnim na putu evropskih integracija".

"Svaki prenos nadležnosti sa Euleksa mora biti postepen i zasnovan na stvarnom napretku, a u proces treba da bude uključeno i civilno društvo na Kosovu", saglasili su se evropski poslanici.Ostale vesti

Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021