Vesti
Politika

EP 25. marta o Zapadnom Balkanu

Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Ilustracija (Foto europarl.europa.eu)

Planirano je predstavljanje izveštaja o napretku Albanije, Kosova, Severne Makedonije i Srbije, kao i objedinjena debata o sva četiri dokumenta.

Albanija, Kosovo, Severna Makedonija i Srbija suočavaju se sa sličnim problemima u vezi sa vladavinom prava, borbom protiv korupcije, slobodom medija i drugim oblastima ključnim za evrointegracije, dok Srbija i Kosovo imaju i specifičan problem nerešenih međusobnih odnosa, koji su ključna prepreka za brži nastavak procesa priključenja EU.

Finalna rasprava o izveštaju o Crnoj Gori biće održana u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta 13. aprila, nakon čega će usaglašeni tekst sa amandmanima biti prosleđen Evropskom parlamentu na raspravu i usvajanje, dok će rasprava i usvajanje izveštaja o napretku Bosne i Hercegovine tek biti zakazana.

 Ostale vesti

Kurti pozdravlja odluku SAD
Premijer Kosova Aljbin Kurti pozdravio je odluku Sjedinjenih Američkih Država da sankcionišu organizovanu kriminalnu grupu sa Zvonkom Veselinovićem na čelu.
  • 08.12.2021
Povučen predlog zakona
Vlada Republike Srbije je na večerašnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Aleksandar Vučić.
  • 08.12.2021
„Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“
„Celokupni proces dijaloga između Beograda i Prištine dugo je u krizi. Postoje nadmudrivanja između dve države, a Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“, kazao je za RTV Kim profesor na fakultetu Političkih nauka u Prištini Miljazim Krasnići komentarišući jučerašnji susret Borelja i kosovskog premijera u Briselu.
  • 08.12.2021
Poseta Gorana Rakića Opštini Gračanica bez prisustva medija

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić posetio je danas Opštinu Gračanica gde je razgovarao sa predsednicom Ljiljanom Šubarić. Mediji nisu pozvani da isprate ovaj događaj.

  • 08.12.2021
Radosavljević: EU se vratila i odlučna je po pitanju formiranja ZSO

Poruke Žozepa Borelja, Aljbinu Kurtiju, da se od kosovske strane u dijalogu očekuje formiranje ZSO, znači da se Evropska Unija konačno vratila i da je odlučna, kaže novinar i analitičar Nenad Radosavljević.

  • 08.12.2021
Veber: Preokret zbog nove koalicione Vlade u Nemačkoj
Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlin Bodo Veber izjavio je sinoć da se može očekivati ozbiljno resetovanje pregovora Srbije i Kosova, ali i novi odnos Berlina prema Vučićevoj vlasti u Srbiji, sa naglaskom na demokratskim principima i vrednostima vladavine prava.
  • 08.12.2021