Vesti
Politika

EP 25. marta o Zapadnom Balkanu

Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Ilustracija (Foto europarl.europa.eu)

Planirano je predstavljanje izveštaja o napretku Albanije, Kosova, Severne Makedonije i Srbije, kao i objedinjena debata o sva četiri dokumenta.

Albanija, Kosovo, Severna Makedonija i Srbija suočavaju se sa sličnim problemima u vezi sa vladavinom prava, borbom protiv korupcije, slobodom medija i drugim oblastima ključnim za evrointegracije, dok Srbija i Kosovo imaju i specifičan problem nerešenih međusobnih odnosa, koji su ključna prepreka za brži nastavak procesa priključenja EU.

Finalna rasprava o izveštaju o Crnoj Gori biće održana u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta 13. aprila, nakon čega će usaglašeni tekst sa amandmanima biti prosleđen Evropskom parlamentu na raspravu i usvajanje, dok će rasprava i usvajanje izveštaja o napretku Bosne i Hercegovine tek biti zakazana.

 Ostale vesti

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
  • 21.04.2021
Nakon formiranja novih kosovskih vlasti i odluke da će premijer Aljbin Kurti predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom, postavlja se  pitanje kakva su očekivanja Međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD, od nastavka dijaloga u Briselu.
  • 21.04.2021
Demokracija: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu
Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal "Demokracia.com" objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima.
  • 21.04.2021
Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021