Vesti
Politika

Engel: Vučićeva diktatura potkopava demokratiju na Kosovu

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma Eliot Engel, izjavio je da "Vučićeva diktatura teži da potkopa slobode na Kosovu".
Engel: Vučićeva diktatura potkopava demokratiju na Kosovu
Eliot Engel (Foto nydailynew.com)

Engel je dodao, da Vučić "vodi Srbiju gvozdenom pesnicom i radi razne stvari kako bi potkopao demokratiju na Kosovu", nadovezajući se na kampanju Srbije o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti.

On je to izjavio tokom jedne online diskusije ovog komiteta o autoritarizmu, dezinformacijama i dobroj vladavini tokom pandemije korona virusa, kojoj je prisustvovala i bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt.

Engel je kazao da ono što je veoma zabrinjavajuće jeste da SAD deluju da su na strani Vučića.

"Upravo su održani izbori na Kosovu, a sada deluje da se SAD povlače od dvostranačke posvećenosti koju smo imali tokom ranijih administracija, počevši od Klintona, pa onda Buša i dalje", kazao je Engel.

I bivška državna sekretarka Medlin Olbrajt, izjavila je da Sjedinjene Države ne pomažu kako su nekada pomagale Kosovu u rešavanju nesporazuma sa Srbijom.

"Ono što se nažalost desilo jeste da se sada pokreću pitanja o granici, o tome da je Kosovo bilo deo Srbije, ali moram nažalost da kažem da SAD trenutno ne pomažu rešavanju ovog pitanja sa Vučićem i tome što su Srbi pokušali da ponište i čiji je rezultat bio genocidno čišćenje koje je međunarodna zajednica osudila", izjavila je Olbrajt.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020