Vesti
Politika

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini

Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Eliot Engel (Foto nydailynew.com)

Prvi razlog zbog kojeg Priština treba da ukine takse je to što ta mera "podriva mogućnost postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa", kaže Engel.

U izjavi koju prenosi prištinska Koha, Engel, koji je i predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa, kaže da je bio ponosan što je partner svih prištinskih vlada i ne navija ko bi treblo da vodi Kosovo.

Smatra, međutim, da je taktika aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa prema Prištini "previše oštra".

Trampova administracija je, dodao je, primenila ekonomske sankcije zbog neukidanje taksi "samo nekoliko nedelja nakon što je Kurtijeva vlada preuzela vlast".

"Umesto da podrže novu vladu, koja se suočila sa pandemijom, da popuni redove svojih agencija i nametne interne procedure, SAD su doprinele političkoj krizi u Prištini zbog taksi uvedenih Srbiji", naveo je američki kongresmen.

Za njega su takse legitimno sredstvo, kako kaže, "suverene države".

Smatra da su SAD trebalo strpljivo da sarađuju sa sada odlazećom prištinskom vladom i da je ovako strogi pristup prema, kako kaže, "mladoj demokratiji", loš, a pritisak koji se zbog toga vrši na Prištinu "izuzetno neuravnotežen".

Uz opasku da "nešto nije u redu sa američkom politikom", Engel kaže da bi ona trebalo da bude izbalansirana prema Beogradu i Prištini.Ostale vesti

Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020
Jokanović: Ustavni sud podbacio
Advokat Živojin Jokanović smatra da je Ustavni sud ovoga puta podbacio i da je „zanemario suštinu svog postojanja, svoje funkcije i ustavnu zaštitu poretka“.
  • 29.05.2020
Samoopredeljenje najavljuje nove proteste
Pokret Samoopredjeljenja najavio je nove proteste, odmah nakon objave presude Ustavnog suda, kojom je utaban put za izbor nove Vlade i isključenje pobedničke stranke.
  • 29.05.2020