Vesti
Politika

Engel: SAD će uvek podržavati Kosovo

Američki kongresmen Eliot Engel izjavio je da će Sjedinjene Američke Države uvek podržavati Kosovo.
Engel: SAD će uvek podržavati Kosovo
Eliot Engel (Foto AFP)

On je tokom posete koaliciji nevladinih organizacija "Demokratija na delu" (DNV) koja sa 1.200 posmatrača nadgleda izbore za gradonačelnike 19 opština na Kosovu kazao je da mu je zadovoljstvo da je u poseti slobodnom i nezavisnom Kosovu i da vidi kako se odvijaju slobodni i demokratski izbori.

"Pre mnogo decenija rekao sam da će Kosovo biti slobodna i nezavisna zamlja i evo gde smo. Danas smo u slobodnom, nezavisnom i demokratskom Kosovu i ja sam ponosan što sam ovde sa mojim prijateljima. Ponosan sam na posebno i specijalno partnerstvo koje ima Kosovo sa SAD", kazao je kongresmen Engel.

Dodao je da će SAD uvek biti uz Kosovo i da će ga podržavati, što će činiti i on lično.

Engel je posetio i Centralnu izbornu komisiju gde ga je predsednica CIK-a Valjdete Daka informisala o pripremama i dosadašnjem toku izbora za gradonačelnike 19 opština na Kosovu.

Prema informacijama koje je DNV predstavio novinarima izborni proces se na celom Kosovu odvija uz male nepravilnosti koje ne mogu uticati na tok izbora.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021