Vesti
Politika

’’Energetika na poklon’’

Dan nakon usvajanja mape puta za implementaciju energetskih sporazuma između Beograda i Prištine u Briselu deo srpske javnosti žestoko kritikuje postignuti dogovor.
’’Energetika na poklon’’
Ilustracija (Foto Anton Dmitriev/Unsplash)

Predsedništvo Pokreta za odbranu Kosova i Metohije saopštilo je da se vlast Aleksandra Vučića potpisivanjem "Mape puta za implementaciju energetskog sporazuma" odrekla distributivno-elektroenergetskog sistema Srbije na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije.

"Elektro-energetski sistem je formalno predat turskoj kompaniji, a suštinski velikoalbanskoj tvorevini Kosovu i njenim NATO sponzorima, među kojima Turska igra jednu od najvažnijih uloga", navodi se u saopštenju koje potpisuju Mitra Reljić, Slobodan Samardžić, Miloš Ković, Časlav Koprivica i Dušan Proroković.

"Kosovu je konačno predat ključni elektroenergetski objekat na severu Kosova i Metohije – podstanica Valač, kao i cela srpska infrastruktura za prenos i distribuciju električne energije", tvrdi pokret.

Na severu Kosova JP EPS Elektrokosmet prestaje sa radom, da bi se u "albanskom kvazipravnom sistemu osnovao Elektrosever", dodaje se.

"Sporazumom Petković – Bisljimi spiskovi srpskih korisnika električne energije - preduzeća, ali pre svega fizičkih lica, biće bez ikavih zaštitnih garancija i klauzula, predati Prištini, uključujući brojne lične podatke i ona će im od sada naplaćivati svoje elektroenergetske usluge preko Elektrosevera", objašnjavju u Pokretu.

U saopštenju se zaključuje i da se ovom taktikom "korak po korak nastavlja sa predajom suverene vlasti Srbije na Kosovu i Metohiji i hrli u veleizdaju, priznanje Kosova kao nezavisne države".

Ristić: Sada više nego ikada

Član Predsedništva Narodne stranke zadužen za Kosovo i Metohiju Žarko Ristić izjavio je danas da je vlast Aleksandra Vučića posle više od sedam godina uspela da izdejstvuje još jednu veoma važnu "pobedu" i pokloni vlastima u Prištini preostali deo energetskog sistema na Kosovu i Metohiji.

"Ovoj velikoj ’pobedi’ bi trebalo najviše da se obraduju Srbi koji žive na severu Kosova i Metohije. Za obećanje da će imati stabilno snabdevanje električnom energijom moraće da zažmure na jedno oko kada im stigne račun za struju, jer će na istom biti simboli nepriznate države", rekao je Ristić, saopštila je Narodna stranka.

On je naveo da će se, pored simbola države koju ne priznaju, nalaziti i tekst na jeziku koji ne razumeju, ali koji im je dobro poznat, jer "isti gledaju nakon svake ’pobede’ koju izdejstvuje čovek kome su poklonili svoj glas i budućnost".

Ristić je ukazao da su građani za "pobedu" saznali od direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, koji je prilikom objavljivanja "pobede" iskoristio priliku da obeća Srbima na Kosovu i Metohiji, ali i samom sebi, da smo sada više nego ikada spremni za formiranje Zajednice srpskih opština.

"Mapa puta korak ka predaji"

Usvajanje Mape puta za primenu energetskih sporazuma između Kosova i Srbije je još jedan korak ka potpunoj predaji elektroenergetskog sistema u ruke Prištine i ka tome da vlast Aleksandra Vučića ide ka "puzajućem priznanju" Kosova, saopštio je danas Patriotski blok.

"Oni koji imaju bilo kakve dileme o suštini i posledicama potpisivanja Mape puta za primenu energetskih sporazuma treba da pročitaju tačke 1 i 5 ovog, po Srbiju i njene građane, poražavajućeg dokumenta", navode iz Bloka i ocenjuju da je u tim tačkama sadržana srž završnice Vučićeve operacije odricanja od energetskog suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji.

Kako se navodi, članom 1 tog dokumenta, proizvedenog pod okriljem Evropske unije, predviđeno je da će licenca za Elektrosever biti izdata u skladu sa "kosovskim pravnim i regulatornim okvirom", čime se nedvosmisleno priznaje nadležnost institucija "lažne države" u oblasti funkcionisanja elektroenergetskog sistema na severu Kosova.

Članom 5 sporazuma se eksplicitno propisuje da će KEDS (Kosovska kompanija za distribuciju električne energije) i KOSTT (Kosovski operator prenosa, sistema i tržišta električne energije) imati pristup trafostanici Valač, kao i drugoj infrastrukturi za prenos i distribuciju električne energije na severu Kosova i Metohije, što do sada nije bilo moguće, navode iz Patriotskog bloka.

Ističu da je taj sporazum "slika i prilika potpune pogubnosti učešća Srbije u dijalogu pod okriljem Evropske unije, čiji je jedini cilj priznanje lažne države Kosovo od strane Srbije".

Predstavnici Patriotskog bloka navode da je jedini ispravan i nacionalno odgovoran odgovor Srbije na pritiske iz Evropske unije istupanje iz Briselskog sporazuma i insistiranje na vraćanju pregovaračkog procesa pod okrilje Ujedinjenih nacija.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022