Vesti
Politika

Eljezi: Ne postoji dodatni rok za sertifikaciju političkih subjekata

Do sada se samo osam političkih subjekata prijavilo za učešće na lokalnim izborima. Poslednji datum za podnošenje prijave i liste kandidata je 16. avgust, a prema podacima Centralne izborne komisije neće biti dodatnog roka, prenosi Ekonomia onlajn.
Eljezi: Ne postoji dodatni rok za sertifikaciju političkih subjekata
Valjmir Eljezi (Foto Ekonomia online)

Porparol CIК-a Valjmir Eljezi rekao je da se prijavilo pet građanskih inicijativa, dva nezavisna kandidata i jedna politička stranka.

Prema njegovim rečima, nijedan od ovih entiteta nije parlamentarna stranka. U međuvremenu, na pitanje o mogućnosti da CIК produži rok za prijavu, Eljezi je rekao da je rok koji je odredila CIК zasnovan na zakonu i da se kao takav ne može menjati.

“Do 16. avgusta Centralna izborna komisija primaće prijave političkih subjekata koji žele da učestvuju na lokalnim izborima. Ovo su redovni izbori, pa su rokovi koje je odredila CIК zasnovani na zakonu o opštim izborima i zakonu o lokalnim izborima, zato ne postoji mogućnost za dodatni rok u pogledu vremena kada politički subjekti moraju da podnesu svoje prijave", rekao je Eljezi.

On je najavio da će Centralna izborna komisija verifikovati kandidate ako su u skladu sa članom 29. zakona o opštim izborima u saradnji sa drugim institucijama, u zavisnosti od oblasti odgovornosti koju pokrivaju.

"Centralna izborna komisija, radi verifikacije kandidata koji se kandiduju na izborima, sarađivaće sa različitim institucijama, odnosno radi provere kandidata da li su u skladu sa članom 29. Zakona o opštim izborima. S tim u vezi, CIК će sarađivati sa IPŽP-om, SSК-om, Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom odbrane, OAК-om i Carinom Кosova", rekao je Eljezi.

S druge strane, CIК nastavlja da prihvata prijave za registraciju birača izvan Кosova.

Prema podacima CIК -a, do petka je primljeno 2.646 zahteva, od kojih je 2.461 odobren, dok još 185 nije, jer ne ispunjavaju zakonske kriterijume. Rok za registraciju ističe 18. avgusta.

„CIК nastavlja proces registracije birača van Кosova. Rok koji je odredio CIК je 18. avgust. Dakle, do ovog trenutka čekamo prijave da se registruju kao birači izvan Кosova, a kao što je poznato svi oni građani koji uspeju da se uspešno registruju kao birači van Кosova moći će da glasaju poštom u kasnijoj fazi koja počinje 15. septembra , dok glasački listići moraju biti prihvaćeni od strane CIК -a do 15. oktobra ”, zaključio je Eljezi.Ostale vesti

Pahor stigao u Prištinu
U Predsedništvu Kosova počeo je sastanka predsednice Vjose Osmani i predsednika Slovenije Boruta Paroha. 
  • 29.11.2021
Vučić: Srbija ne treba da prizna Kosovo
"Srbija ne treba da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, već treba da se bori koliko je moguće politički i da čuva mir, da zemlja ide napred, da bi mogla jasno da kaže sve što danas može da kaže", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 29.11.2021
Diplomatske misije u Prištini upozorile na oprez zbog mogućih napada

Diplomatske misije u Prištini upozorile su svoje osoblje da izbegavaju gužve i velike tržne centre jer, prema njihovim saznanjima, postoji rizik od mogućeg napada do 30. novembra.

  • 28.11.2021
Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021